Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Treptele smereniei - Sfantul Teodosie de la Pecerska, vizitiu

 410286303_9e677991f7.jpgTreptele smereniei –

Sfântul Teodosie de la Pecerska, vizitiu

 

 

 

Potrivit Sfântului Ambrozie de la Optina, există trei trepte ale smereniei.

Prima este să te supui față de mai-marii tăi și să nu te înalți peste cei mai mici ca tine. Pe o asemenea bază se întemeiază funcționarea normală a societății. Sunt mulți astăzi care se împotrivesc oricărei forme de autoritate, de la elevi neascultători, până la creștini ce nu ascultă de Biserică. Iar cei ce fac astfel, sunt încă departe de adevărata smerenie, ne învață arhimandritul Serafim Alexiev.

 

A doua treaptă a smereniei este să te supui față de cei egali ție și să nu te înalți peste cei mai mici ca tine. Mândria nu ne lasă a ne supune celor egali sau mai mici: ne credem frecvent mai deștepți și dorim să comandăm. Evident, la această treaptă e mai greu de ajuns decât la prima.

 

A treia treaptă a smereniei, cea mai înaltă, este să ne supunem și celor mai mici ca noi și să nu ne socotim nimic, ci... asemenea dobitoacelor. Această treaptă este atinsă de sfinți. La smerenia desăvârșită se ajunge prin coborârea în adâncurile umilinței. Acest fapt ni-l dezvăluie Însuși Mântuitorul, prin cuvintele: “Care dintre voi vrea să fie mai mare, să fie slujitorul vostru” (Matei 20, 27).

 

Sfântul Teodosie de la Pecerska, egumen al mănăstirii Pecerska-Kiev (sec. XI, pomenit la 3 mai), mergea des la Kiev, la cneazul Iziaslav. Odată l-a prins seara la palat și a stăruit pe lângă cneaz să se întoarcă la mănăstire. Cneazul a poruncit atunci să i se pregătească o mică trăsură și un vizitiu să-l ducă pe egumen. S-a întâmplat ca trăsura să nu aibă decât un singur loc, iar vizitiul să trebuiască să mâne calul fie pe jos, fie călare, fără a se putea odihni. Supărat că-și va pierde noaptea conducând un biet călugăr la mănăstire (vizitiul nu cunoștea identitatea egumenului, care era îmbrăcat simplu), acesta bodogănea, cârtind.

Când au ieșit din cetate, vizitiul nu s-a mai putut abține și i-a poruncit Sfântului să se dea jos, ca să urce el în trăsură. Sfântul Teodosie i-a răspuns îndată:

- Bine, fiule, așa să fie.

 

Tânărul vizitiu s-a urcat în trăsură și a adormit pe loc, iar egumenul Teodosie a mânat trăsura toată noaptea, trudindu-se. Dimineața, când au început a întâlni oameni în cale, vizitiul a văzut cu uimire că toți îl salutau cu respect pe călugăr, care părea cunoscut și cinstit în zonă. Când au ajuns la mănăstirea Pecerska, au fost întâmpinați de întreaga obște monahală, ieșită să-și primească egumenul, cu metanie. Atunci vizitiul s-a speriat de-a binelea și a înțeles că a fost plimbat în trăsură de stareț.

 

El se aștepta la o pedeapsă pe măsură, dar Sfântul Teodosie a venit la el cu blândețe, l-a luat de mână și l-a dus la trapeză, unde a poruncit să fie bine hrănit.

 

(Carte consultată: “Despre smerenie și mândrie”, Arhimandrit Serafim Alexiev, Editura Sofia și Cartea Ortodoxă 2004, traducere din limba bulgară)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article