Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Trei aparitii editoriale intr-un an (2011): Valentina Becart

 

Trei apariții editoriale într-un an (2011): VALENTINA BECART

 

 

1. Volumul de poezie "Obsesia deşertului", editura STEF, Iaşi, 2011. Autor, Valentina Becart. Coperta şi grafica - Mihai Cătruna

 

obsesia-desertului.jpg

 

........

 „ (...) Singurătatea omului în înfruntarea destinului şi singularitatea poetului în incantarea dramei umane. « la un singur pas – de gândul “născut” /dintr-o spaimă –/se deschide abisul/starea de veghe te va purta pe fâşia îngustă/a non-sensului/mereu va exista o fântână/ la jumătatea drumului/tu vei bea însetat/şi vei coborî – treaptă cu treaptă –/ spre  infernul nedumeririlor… 

nedumeririlor…. »

 

 Uneori se pare că singurătatea amplifică angoasele. Nimic de zis – sunt utilizate metafore, comparaţii, interogaţii şi alte figuri de stil  potrivite stării de spirit, frumoase ca stil de gândire, născute din trăirile unei vieţi paradoxale care sunt  eclerate mai optimist pe axa cognitivului. De exemplu, printre primele poeme se afirmă : caut lumina la umbra ruinelor, paradox în contextul logic, oximoron din punct de vedere literar. de o rară frumuseţe ş.a.m.d.

 

Deşi o fire fragilă, plăpândă uneori, în poezie se răzvrăteşte cu cele mai crunte arme împotriva destinului format din forţe şi oameni potrivnici trăirilor sale, de altfel înălţătoare; amplifică revolta, dându-i proporţii incomensurabile, dar izbutite din punct de vedere artistic. Deşi conştientă de limitele omului, totuşi, poeta luptă cu optimism împotriva aneantizării cu mijloacele poeziei, amintind omului apropierea limitei şi destinul sisific al acestuia de a continua existenţa făcând ceva pentru a nu fi uitat şi asimilat existenţei ca frunza şi iarba, de a nu se pierde în deşert, adică neantizat." (…)

Prof. Dr.Mihai Păstrăguş

 

2. Volumul de poezie "Pe muchia instabilă dintre existenţă şi neant", editura STEF, Iaşi, 2011. Autor, Valentina Becart.

 

poeme-alese-Valentina-becart.jpg

 

............

 „ (...) Deși a publicat mai multe cărti în format electronic si a apărut în cîteva antologii în format clasic, mărturisesc că despre numele ei ca autoare de poeme am aflat relativ tîrziu si pentru faptul că am o părere foarte proastă despre literatura care se publică pe site-uri si mai ales despre comentariile lipsite de orice fel de gust estetic si de profesionalism care însotesc versurile cu pricina. Am aflat tîrziu si cu totul întîmplător si pentru faptul că literatura în format clasic este într-o reală suferintă de... prezentare. Cartea despre care vorbesc si o prezint cititorilor aici îmi arată o poetă serioasă, cu un discurs liric destul de coerent, cu tentă filosofică asupra existentei omului. Un anume orgoliu bine întretinut se degajă din majoritatea poemelor sale, despre care de-a lungul timpului s-au exprimat nume serioase din literatura contemporană, fie si amintindu-i pe Ioan Holban sau pe Cassian Maria Spiridon. „Poemele becartiene” constituie o probă destul de îndrăzneată de orgoliu poetic, poeme ce se conturează într-o invocatie prin versuri cum ar fi: „...si-n candelă/ să torni/ un strop de apă vie”. Exact asta face fiecare poet, să toarne în candela poemului pe care îl scrie un strop de apă vie căci altfel, fără această licoare de natură divină, totul ar fi desertăciune.” (...)

Emilian Marcu

Cronici. Articol apărut în revista Convorbiri Literare.

 

3. Antologia de poezie "Artă sfâşiată" ( 73 de poeţi contemporani), editura Arhip Art, Sibiu, 2011.  Coordonator, Valentina Becart. 

 

arta-sfasiata.jpg

 

..........

             “(…) Şi… ne mai amintim de Divina Comedie a lui Dante, Cântul III - ,,Lasciate ogni sperenza, voi ch’entrate!”, să ne resemnăm docili că nu e prea înaltă Golgota, iar ,,mea crucis” nu e chiar atât de grea.

            Cititorul constant, dar şi cel care deschide accidental cartea ca pe o poartă de intrare întru ospitalitate şi bună găzduire, va găsi în această antologie poeţi merituoşi, din ţară şi din diaspora română, membrii ai LSR ori USR, - cu volume mai multe ori mai puţine, publicate la diferite edituri din ţară şi din străinătate, care au scris despre orice mişcă-n univers, pornind din atemporalitate, de dincolo de Zidul lui Planck, de 10 la puterea minus patruzecişitrei de secunde, dincolo de Big Bang, din haos, din absolut, o poezie antropologică, a existenţialităţii din micro şi macrocosmos, în altă ecuaţie, - ontologică.

          Nu voi numi  nici pe poet, nu voi menţiona nici poezie, aş face, cred, o gafă de neiertat.

          Cum s-a scris?

          Fondatorul Academiei Române, - I. H Rădulescu afirma la vremea aceea: ,,Scrieţi, băieţi, scrieţi, orice, numai scrieţi”.

       În anul de graţie, - 1873, Titu Maiorescu, în ,,Beţia de cuvinte în Revista Contimporană”, ca un îndemn tinerilor junimişti, spunea cu aproape aceleaşi cuvinte: ,,scrieţi, copii, numai scrieţi”.

      ,,Băieţii”, ,,copiii” din această antologie nu scriu de dragul artei, ci pentru a face artă, scriu cu seriozitate şi pasiune, încercând, cât le stă în pricepere şi putinţă, a stârpi ,,Les Fleure du Male” pe care le-a cultivat Charles Baudelaire tot pentru stârpirea Răului, precum o autodevorare a furnicii - buldog. Scriu o poezie cu mesaj direct, cu formă şi fond… şi instructivă… şi educativă… pentru că… mare nevoie avem şi de una şi de alta.” (...)

 

Prof. Vasile Popovici 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
V
Stimată Mirela Şova,<br /> <br /> Vă mulţumesc mult pentru publicarea articolului.<br /> Fie ca noul an să vă aducă în prag numai zile însorite<br /> şi inspirate.<br /> <br /> cu preţuire,<br /> valentina becart<br /> <br /> ps. cine nu are un prieten ... e tare sărac!
Répondre
M
<br /> <br /> Cu toata dragostea <br /> <br /> <br /> <br />