Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Sfantul Simeon cel descult

 526346680_c642b9a710.jpgSfântul Simeon cel desculț

(trecut la Domnul în anul 1594, 19 aprilie, la 108 ani)

 

 

 

Fiu de preot din Vathirema, grec născut la 33 ani după căderea Constantinopolului sub turci, Simeon a promis de mic lui Dumnezeu că se va călugări. O promisiune este o promisiune, cu atât mai mult era pe atunci. Bucuria lui era de a participa la slujbă, alături de tatăl său, la o bisericuță ridicată în cinstea Sfintei Treimi. Dar vremurile în care trăia nu erau liniștite. Din când în când, pe neașteptate, soseau turcii, care solicitau tributul sângelui: băieții cei mai sănătoși, înalți, frumoși ai grecilor, luați din sânul familiilor, pentru a deveni ieniceri. Astfel le schimbau acestora credința, îi islamizau.

 

Până la vârsta de 19 ani, Simeon a scăpat de această înrolare forțată, dar nu și de căsătorirea cu forța, din partea conducătorului locului, cu fiica acestuia. Păstrându-și în continuare promisiunea, Simeon o consideră pe soție ca pe o soră iar după o vreme el pleacă în lume, ca un sihastru desculț, cu o singură haină. După ce se retrage la rugăciune și îndeplinește o misiune sfântă în sânul poporului grec, de a-l întări în credință, într-o perioadă de asuprire și dezechilibru spiritual generalizat, Simeon se reîntoarce acasă numai cât este nevoie să-și spovedească soția și să se roage la înmormântarea ei. Iubit de popor, trecând de câteva ori pe lângă moarte, Sfântul Simeon rămâne în conștiința poporului grec ca un erou național și ca un iubitor al smereniei. Sfintele sale moaște au fost așezate la mănăstirea din Pilio. Este cunoscut drept sfânt taumaturg.

 

Sfântul Simeon cel desculț și Suleiman Magnificul

 

Pe când Sfântul Simeon venise în Constantinopol, un slujitor al sultanului Suleiman Magnificul (1494-1566) l-a rugat să poftească la palat, fiind așteptat de însuși sultanul. Desculț, îmbrăcat în aceeași haină veche, peticită, Simeon nu se aștepta la această invitație și nici nu era încântat de ea. Dar slujitorul a insistat, amintind între altele de durerea sultanului din acea vreme: fiica lui, Mihrimah (Anino) era grav bolnavă.

Simeon a acceptat invitația și a fost primit ca un mare ambasador. Curtea sultanului făcea abstracție de îmbrăcămintea lui, cinstindu-l cu mult respect. Sultanul, care auzise de faptele și minunile lui, l-a rugat să-i vindece fata. Mai exact, l-a implorat, ca pe omul lui Dumnezeu. Simeon i-a răspuns simplu că nu poate face el asta, dar Hristos – “al cărui rob nevrednic sunt” – poate. În camera prințesei se afla mama acesteia, nedormită, disperată, desfigurată. Fata zăcea pe patul din aur, aproape de moarte. Simeon s-a rugat și a zis:

 

- În numele Domnului nostru Iisus Hristos, Anino, scoală-te și umblă!

 

Îndată, fata s-a sculat, sănătoasă.

Iar ascetului Simeon i s-a oferit orice..., orice își dorește, drept răsplată. Cum nu își dorea nimic, a primit totuși un ajutor material pentru ridicarea unei mănăstiri pe culmea Piliului, unde se nevoise Sfântul, împreună cu câțiva ucenici. Mai mult, sultanul s-a gândit că-i va fi greu Sfântului să angajeze muncitori și să transporte materialele pe vârf de munte, așa încât i-a trimis trei corăbii încărcate: lemn, var, pietre, catâri, chiar și muncitori turci. Aceștia au ridicat mănăstirea, spre surprinderea celorlalți călugări, care se neliniștiseră la vederea steagurilor turcești.

 

Încredințat în mâinile lui Dumnezeu

 

Odată, când turcii voiau să-l ardă pe rug, în urma unor acuzații mincinoase, Simeon i-a ajutat să așeze lemnele.

- Ce-ai pățit de aduni lemne pentru rugul pe care te vom arde de viu? l-au întrebat păzitorii săi.

- Dacă este voia lui Dumnezeu, mă veți arde! a răspuns Simeon.

Dar Sfântul nu a fost ars, făcându-se cercetare, în urma căreia judecătorul a dat verdictul: nevinovat.

 

(după informații prelucrate din cartea: “Viața Sfântului Simeon cel desculț și cu o singură haină”, Arhim. Vasilios Bacoianis, Editura de Suflet, Editura Tabor, 2011)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article
A
Buna ziua ! Si va rog sa dati atentie acestui mesaj.<br /> Eu acum putin timp am transcris viata Sfantului Simeon cel descult si cu o singura haina, cap coada. Inafara de asta va spun dinainte ca sa nu avti dubii, eu nu am nimic de castigat depe urma acestei carti transcrise, ci doar am postat-o pentru a fi de folos fiecarui credincios. Vedeti ca la sfarsitul cartiii am adaugat si o istorioara de pe vremea cand a cazut Constantinopolul. Deci aceasta carte poate fi citita gratuit, doar accesati linkul urmator.<br /> https://drive.google.com/file/d/0B1J2Il060sZXdndfTF9uN01Hejg/view<br /> Si daca doriti sa cititi articole interesante puteti accesa profilul meu de facebook, as fi foarte bucuros daca ati copia din articole si le-ati poasta pe blogul sau pagina dumneavoastra. https://www.facebook.com/profile.php?id=100009092994385
Répondre