căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
Procesiuni cu părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, la București și Constanța
În seara de 26 iulie 2011, în jurul bisericii Sfântul Dumitru Poștă (www.parintele.ro, Str. Franceză nr. 3, sector 3, București, în spatele Muzeului Național de Istorie) românii și străinii de pe terasele numeroase din zonă au putut urmări – majoritatea, cu uimire – o procesiune cu sfinte moaște. Probabil nu au știut toți ce se întâmplă, de ce brusc melodiile diverse care se revărsau spre seară din baruri, au fost... bruiate de cântări religioase, în cinstea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
Trecând chiar pe lângă mesele celor ieșiți la un pahar de vorbă și la ceva răcoritor, procesiunea și-a urmat cursul, după vecernia cu litie slujită în incinta bisericii, iar rugăciunile către Sfânt i-au cuprins, practic, și pe martorii întâmplați acolo.
Devenită tradiție, procesiunea a avut loc cu ocazia unuia din hramurile Bisericii, 27 iulie – Sfântul Pantelimon, o parte din moaștele acestuia fiind la închinare în biserică, în raclă, alături de părticele din moaștele Sfântului Ierarh Antipa al Pergamului (11 aprilie - care înainte de moarte s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și alte boli, de durerile de dinți și pentru lăsarea păcatelor, să dobândească milă la judecata de apoi, cu sfinte moaște din care a izvorât mir), ale Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie (10 februarie) și ale Sfântului Cuvios Nicanor (7 august), făcători de minuni.
La eveniment au participat invitați ai Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, alături de enoriași și de persoane venite din alte parohii, spre cinstirea Sfântului Pantelimon, unul dintre mucenicii tineri, cu credință neclintită în Hristos.
În paralel, la Constanța, a avut loc în aceeași seară, până târziu, procesiunea amplă cu moaștele Sfinților Mucenici Pantelimon, Epictet și Astion, cu participarea Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a unui grup extins de oficialități și credincioși, pe următorul traseu: strada Revoluţiei – popas de rugăciune la Biserica Greacă, strada Mircea cel Bătrân, Bulevardul Mamaia – Spitalul Militar (popas de rugăciune), strada Nicolae Iorga, Bulevardul Tomis – Capela Militară, Piaţa Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care, potrivit unui glas ceresc, este adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor, “prea milostiv”, are sfinte moaște din care, la momentul muceniciei, a curs lapte în loc de sânge.
Reporter: Mirela Șova