Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Noul Testament povestit pentru copii - Botezul Domnului

15 Juillet 2010, 09:21am

Publié par Mirela

Noul Testament povestit şi cu explicaţii

pentru copii - prof. Religie Mirela Şova

 

 

Iisus la templu


Crescând, Copilul devenea tot mai înţelept şi se umplea de harul lui Dumnezeu. În fiecare an, Iosif şi Maria mergeau la Ierusalim de Paşti. Când Iisus avea doisprezece ani, ei au mers ca de obicei la Ierusalim cu prilejul sărbătorii Paştilor. La întoarcerea în Nazaret, Iosif şi Maria şi-au dat seama că Iisus nu este în ceata călătorilor de drum. Ei L-au căutat pe Copil peste tot şi L-au găsit abia peste trei zile, la Ierusalim, în templu. Stătea în mijlocul învăţătorilor şi discuta cu ei. Aceştia erau uimiţi de înţelepciunea Lui.

Văzându-L, Maria L-a întrebat:

- Fiule, de ce ne-ai făcut nouă aşa? Că Te-am căutat îngrijoraţi.

- De ce M-aţi căutat? le-a răspuns Iisus. Oare nu ştiaţi că trebuie să fiu în casa Tatălui Meu?

Dar ei n-au înţeles atunci răspunsul Lui. Iar El s-a întors cu ei la Nazaret, ca un Fiu ascultător.

Iar Iisus sporea cu înţelepciunea, cu vârsta şi cu harul.

(v. Luca II, 40-52)

 

Cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul


Ioan Botezătorul, fiul lui Zaharia, crescuse în pustie, îmbrăcat în haine din păr de cămilă şi hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică. Ajuns la maturitate, el a început să vorbească iudeilor:

- Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor.

Şi venea la el mulţime mare de oameni. Ioan îi boteza cu apă din râul Iordan, spre iertarea păcatelor. Iar oamenii îl întrebau ce să facă, pentru a se mântui.

- Cel ce are două haine să dea celui ce nu are, iar cel ce are bucate să facă la fel. Fiecare să-şi împlinească datoria sa.

Iar poporul se întreba: „Nu cumva Ioan este Mântuitorul?” Ioan, înţelegându-le gândul, le-a zis tuturor:

- Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai puternic decât mine. Vine Cel Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Şi multe altele spunea Ioan, îndemnându-i pe toţi să-şi mărturisească păcatele, să le părăsească, să lucreze faptele bune şi să primească pe Mântuitorul, Care va veni.

- Nu sunt eu Hristosul. Nu sunt nici Ilie, nici Moise. Eu sunt doar glasul celui ce strigă în pustie: „Îndreptaţi calea Domnului”. Pregătiţi-vă să primiţi pe Mântuitorul. El Se află în mijlocul vostru şi voi nu-L cunoaşteţi. Aşa vorbea Ioan. (v. Ioan I, 15-28; Luca III, 1-18; Matei III, 1-12)

 

Botezul lui Iisus


Pe când Ioan boteza la Iordan, a venit la el Iisus din Galileea, ca să fie botezat. Ioan boteza numai pe cei păcătoşi, aşa că pe Iisus n-a vrut să-L boteze:

- Eu am nevoie să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine? spunea Ioan Mântuitorului.

- Lasă acum, că aşa se cuvine, a răspuns Iisus. Atunci Ioan L-a botezat. Când a ieşit Iisus din apă, cerurile s-au deschis. Duhul lui Dumnezeu S-a văzut ca un porumbel coborând peste El. Iar un glas din ceruri s-a auzit, zicând:

- Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit.

Văzând şi auzind acestea, Ioan a înţeles că Iisus este Mântuitorul, Fiul lui Dumnezeu, şi a mărturisit acest lucru şi poporului care venea la el.

(v. Luca III, 21-22; Matei III, 13-17; Ioan I, 32-34)

 

Ispitirea lui Iisus


După Botezul în Iordan, Iisus S-a dus în pustiu, unde a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. După acest post, El a flămânzit. Atunci s-a apropiat de El diavolul, care I-a zis:

- Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se facă pâini.

Iisus a răspuns:

- Scris este că nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul lui Dumnezeu. Aşa că El nu a prefăcut nicio piatră în pâine.

Diavolul L-a dus mai apoi pe Iisus în Ierusalim, pe templu, şi I-a zis:

- Dacă Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, că e scris ca îngerii să Te prindă, să nu-Ţi loveşti piciorul de piatră.

Iisus i-a răspuns:

- E scris şi să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău. Şi nu s-a aruncat de pe templu.

Pentru a treia oară, diavolul L-a ispitit pe Iisus. L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii, zicându-I:

- Acestea toate Ţi le voi da, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.

Iar Iisus i-a spus:

- Piei, satano, căci scris este ca Domnului Dumnezeului tău să te închini, Lui şi numai Lui.

Atunci diavolul a plecat de la El şi au venit îngerii Domnului la Iisus. (v. Matei IV, 1-11)

 


Te opreşte şi-ţi aminteşte!


Alte lucruri mari s-au întâmplat între timp. Noi nu ştim foarte multe despre Hristos – Copil. Dar ceea ce ne spune Biblia este de ajuns: Iisus era un Copil foarte ascultător şi înţelept, şi sporea în toate cele bune..

Singura dată când Maica Domnului s-a îngrijorat din cauza Lui a fost când avea El doisprezece ani şi când a rămas El mai mult timp la templul din Ierusalim.

 

Aţi aflat că Sfântul Ioan Botezătorul a vorbit poporului iudeu despre apropierea împărăţiei cerurilor, despre venirea Mântuitorului. Sfântul Ioan a fost ultimul profet. El a putut să vadă cu ochii săi împlinirea profeţiilor pe care le-a făcut. El a arătat lumii Cine este Mântuitorul, la Botezul lui Iisus în Iordan. Atunci S-a descoperit oamenilor Sfânta Treime: Tatăl (glasul din cer), Fiul (Iisus Hristos) şi Duhul Sfânt (ca porumbel).

 

Până atunci, oamenii nu ştiau prea multe despre Sfânta Treime. Cei credincioşi se închinau Dumnezeului adevărat, Unul, şi atât. Iar cei mai mulţi oameni de pe pământ se închinau mai multor zei.

 

Aţi mai aflat ceva: după Botez, diavolul a încercat să-L ispitească pe Iisus, aşa cum face el cu orice om obişnuit. Adică a vrut să-L împingă la păcat. Dar nu a reuşit. Hristos este Singurul Om fără de păcat. Pentru că El este şi Om, dar şi Dumnezeu.

 

Să vedem în continuare, ce mai învăţăm despre Hristos!

 

Pentru a continua povestirea, click aici.

Noul Testament povestit pentru copii

Mantuitorul-icoana.jpg

 prof. religie Mirela Şova
Commenter cet article