căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
La prohodul Maicii Domnului, procesiuni și amintiri
Seara de 14 august îi prinde pe cei mai mulți credincioși ortodocși la biserică, la vecernie și la prohodul Maicii Domnului. Biserici de cartier, mănăstiri, toate sunt deschise și cuprinse de avalanșa lumânărilor aprinse. Nimeni nu se miră și nu întreabă, de ce, de ce așa de mulți, aproape ca la Paști.
La biserica Sfântul Ilie Grant – București, după procesiunea cu Sfântul Epitaf pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, creștinii prezenți au intrat în biserică pe sub acesta, sărutând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. Aceia dintre ei care nu știau încă, au aflat că Epitaful este unul deosebit, între puținele obiecte de cult care au rezistat în urma demolării bisericii Sfântul Nicolae – Crângași din anul 1986, fiind oferit bisericii Sfântului Ilie (slujitori pr. Atanasie Tănăsache Costea și pr. Petre Comșa) de către o credincioasă, în cursul anului trecut.
Aceasta l-a obținut de la unul dintre muncitorii de la demolări, care îl folosea pe post de cârpă. I-a dat o bucată de pânză la schimb... L-a păstrat ca pe un tablou religios înrămat și, când a socotit că e momentul potrivit, l-a dăruit bisericii.
Astăzi, pe malul lacului Morii (Ciurel), realizat artificial pentru a pune capăt revărsărilor râului Dâmbovița, nu zărești decât silueta unei biserici romano-catolice. Cea ortodoxă care a fost demolată nu s-a reconstruit prin preajmă, pe undeva. Odoarele ei – câte s-au salvat, în ziua aceea de 21 mai – Sfinții Împărați 1986 – au ajuns la Bisericile Sfântul Ilie Grant și Belvedere.
...Pe marginea unui alt lac, din Constanța, în parcul Tăbăcărie, se înalță biserica din lemn Sfântul Mare Mucenic Mina. Este cea mai mare biserică de lemn din țară (26 m lungime, 12 m lățime, 43 m înălțime a turlei), în stil maramureșean autentic, târnosită în 2010. Aici, procesiunea din 14 august s-a săvârșit cu Icoana Maicii Domnului, împodobită cu flori. Această biserică a fost ridicată pe un loc unde nu mai fusese alt lăcaș de cult.
Și pretutindeni, laude, imne, pricesne, la Adormirea Maicii Domnului.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Maicii Tale, miluiește-ne pe noi. Amin.
Redactor: Mirela Șova