Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

La ocrotitorul Bucurestiului, Sfantul Dimitrie Basarabov 2011

La ocrotitorul Bucureștiului, Sfântul Dimitrie Basarabov 2011

 

 

Un fel de jurnal al săptămânii care a trecut, și care a cuprins una dintre cele mai frumoase sărbători ale Bucureștiului, de Sfântul Dimitrie Basarabov...

 

Sfinții Dimitrie, atât Izvorâtorul de Mir (26 octombrie), cât și cel Nou, din Basarabi (27 octombrie), și-au dat mâna în zile de toamnă, ocrotindu-i pe bucureșteni și pe cei veniți din alte părți ale țării și diaspora. Bogăția rugăciunii și cea a anotimpului s-au completat iarăși, ca în fiecare an, pe deal, la Patriarhie. Toată săptămâna, Dealul a răsunat de slujbe și pelerinii s-au închinat cu bucurie la Sfinții prezenți, la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, la părticele din moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, și la capul Sfântului Apostol Andrei. Șiragul de credincioși a înconjurat dealul. Dar acestea nu sunt noutăți. De aceea, cei obișnuiți cu fastul sărbătorilor de Sfântul Dimitrie s-au simțit iarăși ca acasă, printre forfota oamenilor adunați în același scop: cinstirea Sfinților, bucuria de a fi împreună în exprimarea credinței, participarea la sfintele slujbe: Utrenie, Sfânta Liturghie, Vecernie, Acatist, la priveghere.

 

Miros de busuioc și binecuvântări arhierești, ordine și o “coadă la moaște” care a durat mult mai puțin decât de obicei, deși oamenii erau veniți în număr foarte mare. Desigur, între cei veniți pentru prima oară, au existat și întrebări de “novice”: Ce înseamnă moaște? De ce sunt cinstiți morții? De ce vin atâția oameni aici? S-au putut dumiri singuri, sau poate nu, și atunci mai au timp... la alte sărbători mari.

 

Cert este că, și în zilele care au urmat sărbătoririi propriu-zise, șirul de pelerini a continuat să persiste, chiar și după mutarea moaștelor Sfântului Dimitrie din baldachinul cu crizanteme, în catedrala patriarhală. Multe alte manifestații de ordin religios au însoțit sărbătorile săptămânii, însă cel mai frumos a fost răsunetul slujbelor religioase pe Deal, transmisiunea slujirii bisericești pe ecranul uriaș de lângă clopotniță și sentimentul de comuniune, de a fi acasă, alături de Sfinți.

 

Așa că nu e de mirare că, majoritatea celor sosiți pe Deal, au pus mâna pe telefonul mobil chiar acolo, la fața locului, să-și cheme prietenii și cunoscuții: “E așa de frumos și se ajunge repede la moaște, cum de n-ai venit? Când vii?”

 

Încă o dată s-a strecurat toamna în capitală, ceremonios, răvășind frunzele și cu un plus de culoare sufletească.

 

Reporter: Mirela Șova

 

La Catedrala Patriarhala Slideshow: L&R’s trip to Bucharest, Romania was created by TripAdvisor. See another Bucharest slideshow. Create your own stunning slideshow with our free photo slideshow maker.
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article