Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Cum poti fi smerit - teologie aplicata

1536114122_f218a0b9a4.jpgCum poți fi smerit – teologie aplicată

 

 


 

Am citit o cărticică “de buzunar”, cu sfaturi practice pentru vremurile de azi, autor pr. Șerban Tica. Se numește “Cum poți fi smerit”, apărută la Editura de Suflet, în 2011. Este prima carte de acest gen pe care am descoperit-o, care, pe lângă că se citește ușor, propune capitole scurte și la obiect cu privire la... smerenie. În parte, cartea a fost alcătuită și pentru a combate o părere greșită a unora despre smerenie, de genul “haina neagră, privirea ațintită în pământ, renunțarea la lume”.

 

Dar și pentru a sublinia (în pasaje marcate grafic diferit, colorate în gri) idei-ancoră despre subiectul propus. Cartea cuprinde multe exemple concrete despre ce înseamnă a fi smerit în contextul familiei, locului de muncă, al societății în general, de unde și valoarea ei deosebită. Am citit-o ca pe un bestseller și am zis: oau! Iată, am de unde să aflu despre exemple de smerenie, să mă inspir. Totul, în iz de Pateric, cu simplitate, fără a forța legătura cu psihologia actuală. Dar și fără a încerca teoretizări prelungite, anoste.

 

“Când fierbe ceva pe aragaz și soția vorbește de mai mult timp la telefon, în loc să faci reproșuri și mutre, poți învârti în oală sau poți stinge focul. Mai târziu, poți învăța și cum se drege ciorba cu ou. Copiii vor fi încântați să știe că ciorba asta e făcută și de mami, și de tati. Amintește-ți din nou: dușmanul cel mai puternic al smereniei și al oricărui bine este eul meu, părerea mea, dreptatea mea, poziția mea, deșteptăciunea mea!

El se întreabă: Dar ce, eu sunt prostul ei? Sau ea: Păi, m-a luat de proastă? Te-ai gândit vreodată serios că de fapt poruncile și sfaturile lui Hristos ne cam arată proști în ochii lumii: (urmează un pasaj subliniat cu gri)

Iubiți pe vrăjmașii voștri! Faceți bine celor ce vă urăsc!...

Cel ce vrea să fie mai mare între voi, să fie sluga tuturor!...?” (op. cit.)

 

Ideea fundamentală a cărții este aceasta: Nici nevoința, nici privegherea, nici tot felul de osteneală nu mântuiește, fără numai smerita cugetare cea adevărată. Căci era un pustnic care gonea dracii și îi întreba: Cu ce ieșiți voi? Cu postul? Și ei ziceau: Noi nici nu mâncăm, nici nu bem. Dar cu privegherea? Și ei răspundeau: noi nu dormim. Cu pustnicia? Iar ei ziceau: Noi prin pustietăți petrecem. Cu ce ieșiți dar? Și ei răspundeau: Nimic nu ne biruiește pe noi, fără numai smerita cugetare, pentru că ea este biruirea dracilor. (Patericul egiptean - Ama Theodora) Mai mult, smerindu-te oriunde și oricând, și acasă, și la serviciu, și în metrou..., cerând prin rugăciune smerenia lui Hristos, vom intra în Împărăție încă de acum, ni se vor deschide ochii inimii încât să vedem tainele Împărăției din tot ce ne înconjoară, după cum mărturisește autorul.

Trebuie doar să încercăm, iar cartea e un îndemn viu spre a fi altfel decât monotoni în acordarea îndreptățirii de sine...

 

A consemnat: Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article