Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Cu smerenie, post si rugaciune, in mijlocul hutulilor

Cu smerenie, post și rugăciune, în mijlocul huțulilor

 

 

schitul-Stirbu.jpg

Fiindcă magia implică tărâmul nevăzut, unii cred că implică, într-o oarecare măsură, spiritualitatea. Dar, de fapt, ea are o motivație materialistă și utilitară; scopul ei nu este cel de a ajunge la schimbare, vindecare interioară sau iubire, ci de a dobândi controlul asupra oamenilor și lucrurilor. Sunt cuvintele părintelui (ortodox) James A. Bernstein, desprinse dintr-o analiză comparativă a jertfelor păgâne și a jertfei Mântuitorului Hristos.

Magia este preocupată cu dobândirea puterii asupra a ceea ce se află în afara inimii omenești în loc să se preocupe de ceea ce este în interiorul acesteia, continuă același părinte.

 

Am deschis acest subiect întrucât am citit un articol foarte interesant (click aici: http://www.formula-as.ro/2011/982/societate-37/manastirea-hutulilor-14081), despre oameni înclinați spre magie din moși strămoși, în mijlocul cărora... s-a construit recent un schit, numit Știrbu, după muntele pe care se află, în județul Suceava (lăcaș de cult sfințit în 1994).

Cum rezistă un ieromonah între solomonari și foarte puțini credincioși? Nu ușor, cu molitfele Sfântului Vasile cel Mare, cu post, cu rânduiala slujbelor, și cu... smerenie.

"E atât de greu să schimbi un om" zice părintele Zosima de la schitul Știrbu. "Un om, unul singur. Să fie puțin altfel decât el știe deja că este. Eu, unul, nu cred c-am reușit asta vreodată...".

 

Între ctitorii schitului se numără câțiva localnici inimoși, pr. Arsenie Boca și IPS Pimen, fiind un schit de maici, stareță monahia Teodora, fiica părintelui Zosima.

Iar huțulii... – nu este prea bine cunoscută originea lor, cert este faptul că acest subgrup etnic subsumat ucrainenilor ține foarte mult la păstrarea unor obiceiuri străvechi, poate chiar precreștine. Astfel că, o mănăstire în mijlocul lor, este chiar o formă de apostolat actual.

 

“Acum sunt puțini stareți (bătrâni) care cunosc iubirea Domnului pentru noi și care cunosc lupta cu vrăjmașii și știu că, pentru a-i birui, trebuie smerenia lui Hristos. (...) Noi ne-am împietrit cu totul și nu înțelegem ce e smerenia sau iubirea lui Hristos. E drept că această smerenie și această iubire nu se cunosc decât prin harul Duhului Sfânt, dar noi nu mai credem că e cu putință să atragem harul la noi. Pentru aceasta e nevoie ca noi să-l dorim din tot sufletul. Dar cum să dorim ceea ce n-am cunoscut? Noi toți avem puțin din această cunoștință și Duhul Sfânt mișcă fiecare suflet să-L caute pe Dumnezeu.

O, cum trebuie rugat Domnul ca El să dea sufletului smerit pe Duhul Sfânt! Sufletul smerit are o mare odihnă, dar sufletul mândru se chinuie pe sine însuși. Omul mândru nu cunoaște iubirea lui Dumnezeu și e departe de Dumnezeu. Se fălește pentru că e bogat sau învățat sau slăvit, dar nu știe, nenorocitul, sărăcia și căderea sa, pentru că nu cunoaște pe Dumnezeu. Dar pe cel ce luptă împotriva mândriei, Domnul îl ajută să biruie această patimă.”

(Sfântul Siluan Athonitul, Între iadul deznădejdii și iadul smereniei)

 

Localizarea schitului Știrbu:

http://www.manastiriortodoxe.ro/localizare.php?id=432

 

Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article