Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Ascultarea

Ascultarea

 


 

Îmi scrii, fiul meu, despre gândurile pe care le ai împotriva duhovnicului tău. Să te temi mult de aceste gânduri. Să le ocolești ca pe un șarpe otrăvitor, întrucât au putere înfricoșătoare, mai ales în timpurile noastre. Acesta este meșteșugul celui rău. Aduce gânduri împotriva duhovnicului ca să te îndepărteze de harul care te umbrește, să te facă vinovat și după aceea să te lovească fără milă.

 

Dacă dorește cineva cu adevărat să se mântuiască și să-L găsească repede pe Hristos, este dator să facă ascultare. Și cu atâta dragoste să privească pe duhovnicul său, ca și când L-ar vedea pe Hristos.

 

Luptă-te după putere să ușurezi sarcina duhovnicului, ca să ai ușurare și răbdare în necazurile tale. Am cunoscut din propria-mi experiență câtă răspundere și greutate își asumă duhovnicul și câte suferă până aduce un suflet de la nevrednicie la vrednicie și îl conduce spre Rai, mai ales când se întâmplă să aibă firea tare. Pentru fiecare suflet pe care îl ia în primire, duhovnicul se înfășoară cu lanț greu împrejurul gâtului său și are nevoie de multă rugăciune pentru a-și ușura greutatea. Are nevoie de multă dragoste nefățarnică, nu de neascultare și de împotrivire în cuvânt.

 

Iar dacă ucenicii îl ascultă în toate, duhovnicul merge pe calea cea dreaptă și se ridică la înălțimi, se roagă cu multă căldură, este luminat cu prisosință, vorbește cu multă înțelepciune, sfătuiește cum se cuvine, primește adaos de har și devine pentru fiecare ucenic izvor nesfârșit de har, pe care îl primește de la Domnul.

 

Urechea ta să fie întotdeauna îndreptată spre gura duhovnicului și orice ți-ar spune să primești ca și când ai primi din gura lui Dumnezeu, să împlinești fără nici cea mai mică ezitare. Astfel vei avea mereu pace. Adu-ți aminte totdeauna că ascultarea sau neascultarea ta nu se oprește la duhovnic, ci prin aceasta ajunge la Dumnezeu.

 

Ascultare înseamnă a-ți supune cugetul, pentru a fi scutit de răutatea din tine. Ascultare înseamnă să devii rob, pentru a deveni liber.

 

Străduiți-vă, urmați îndemnul duhovnicului, îndemnați-vă unul pe altul la bine. Și veți vedea o așa nelucrare a patimilor și atâta pace a sufletului, ca și când ați fi în Rai.

 

Fă așadar ascultare la mai-marii tăi, și odată cu trecerea timpului vei dobândi și tu experiență și vei fi de folos celor mai mici. Ceea ce acum nu ai și ți se pare greu de dobândit, va veni timpul să ți se dea și te vei minuna tu însuți cum de ai reușit, din moment ce tu ai încetat să mai ceri. Toate se vor împlini. Este nevoie numai ca tu să stărui în rugăciunea de a-ți fi curățit sufletul.

 

Acum toate pătimirile tale pot deveni lecții de smerenie.

 

(de la Gheron Iosif)

  Raspunsuri
Literatura & Religie
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article