Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Asa sunt uitati prietenii? - o minune a Sfantului Ioan Rusul

Așa sunt uitați prietenii?

– o minune a Sfântului Ioan Rusul


 

STA50079.JPG

 

 

Părintele Gheorghe Nicolae, care slujește la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului şi Sf. Ioan Rusul - Polizu”, din incinta Spitalului Polizu, str. Gheorghe Polizu, Nr. 38-52, a adunat într-o carte “Noile minuni ale Sfântului Ioan Rusul”, între care una poartă numele: AȘA SUNT UITAȚI PRIETENII?

Este vorba despre povestirea lui moș Nicolae, bătrân pensionar, fost muncitor la o fabrică din zona Pireului. Acesta îl numește pe Sfântul Ioan Rusul “prietenul lui”, care îl ajută întotdeauna. Dar într-un an, bătrânul Nicolae a venit supărat la biserică. Mai degrabă, mâhnit, a intrat fără să salute, și s-a dus direct la racla cu sfintele moaște. După rugăciune, a povestit preotului grec:

 

Ce vreți, azi am mare supărare, adică ce zic eu astăzi, că o am de ieri dimineață... Ieri, pe la ora zece, am cumpărat o bucată de ficat de miel și i-am spus nevestei să-l pună în tigaie, iar eu am alergat la băcănie să cumpăr puțin vin.

La semafor, unde m-am oprit și așteptam să se facă verde, am auzit în spatele meu un glas:

- Așa sunt uitați prietenii?

Eram singur. Mă uit în spate – nimeni. Sus la balcoane – nimeni; glasul însă îl auzisem foarte aproape de mine.

S-a aprins lumina verde, am traversat, am intrat în băcănie; aici se auzeau niște cântări bisericești minunate.

- Frumoasă casetă cu cântări, îi zic vânzătorului.

- Nu-i casetă, moș Nicolae, se transmite Sfânta Liturghie la radio. Astăzi este sărbătoarea Sfântului Ioan Rusul, în Evvia, slujesc acolo șase arhierei, după cum a spus prezentatorul.

N-am mai cumpărat nimic. Am ieșit, am traversat pe roșu. Și acum am în urechi claxoanele, frânele, strigătele șoferilor. Am ridicat amândouă mâinile în sus și le-am făcut semn să se oprească toți, să pot traversa. Ce să fac? N-am mâncat de ieri nimic, nici nu vreau să mănânc. Puțin lucru este să-ți spună un sfânt că l-ai uitat? Pot să-i mai zic acum prieten?

 

...Da, moș Nicolae, i-ai fost și îi vei fi prieten. Măcar să ajungem și noi la simplitatea și la curăția inimii tale... (din anul 1985).

 

“Umple de miresme dumnezeiești pe cei ce ating sfintele tale moaște și-L laudă pe Domnul în toți vecii, Sfinte Ioane.” (din paraclisul Sfântului Ioan Rusul, cel pomenit la 27 mai)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article