Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Al patrulea mag, o legenda ca o Evanghelie

92256682_8b8e9084ab.jpgAl patrulea mag, o legendă ca o Evanghelie

 


Una din legendele despre cel de-al patrulea mag, numit Budepan, spune că acesta era un conducător bogat și înțelept din Orient, care a urmărit steaua cea minunată pentru a ajunge la Împăratul nou-născut. El i-a pregătit daruri prețioase. Însă în calea sa a întâlnit mulți oameni săraci, însetați, bolnavi, întristați, necredincioși, ba chiar și animale rănite și înfometate. Pe toți i-a ajutat, împărțindu-și timpul și averea cu ei. Pe lângă darurile pregătite pentru Pruncul minunat, s-a jertfit el însuși, lucrând și câștigând spre a împărți nevoiașilor.

 

Odată cu trecerea anilor, Budepan a sărăcit complet și i s-a șubrezit sănătatea. Simțea că nu mai are mult de trăit și nu ajunsese încă să-L întâlnească pe Hristos. Trecuseră peste 30 de ani. Despre Iisus, Budepan aflase că îi învăța pe oameni lucruri minunate și că făcea lucruri uimitoare. Mai apoi a aflat că Hristos a fost răstignit. În acel moment, Budepan a fost cuprins de milă și de disperare: nu mai era nicio șansă de a-L întâlni.

 

Aflat pe patul morții, deodată magul vede o lumină suprafirească, o iesle cu un Prunc, și aude glasuri de îngeri care cântă: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu! Iar Pruncul îi spune:

- Bunul meu Budepan, de multe ori te-ai întâlnit cu Mine! Ai vorbit cu Mine în fiecare zi, am mâncat împreună, ne-am îndurerat și ne-am bucurat când i-ai ajutat pe toți. Află că ceea ce ai făcut celor săraci, neputincioși și înfometați, Mie Mi-ai făcut! Toți aceștia, așa cum am spus și în Evanghelie, sunt frații Mei! (Matei 25, 40) Acestora le-ai oferit darurile tale prețioase: iubirea, timpul, viața ta. Ele sunt pentru Mine darurile cele mai prețioase de pe pământ, ca și pentru frații Mei îndurerați.

 

Apoi Budepan a văzut un înger care s-a apropiat de el și i-a zis:

- Hristos m-a trimis să-ți iau sufletul și să-l duc la El, în împărăția Sa!

 

Această relatare nu este confirmată istoric, dar ea cuprinde în fapt o Evanghelie. În persoana fiecărui om și, în special, a celui suferind, Se găsește Hristos. Cel care suferă împreună cu omul îndurerat și se pune în locul lui, pe cât îi stă în putere, este un Hristos, este omul adevărat. Hristos Se află în inimile smerite, care iubesc și se jertfesc să-L afle.


(după legenda celui de-al patrulea mag, de Arhim. Timotei Kilifis)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article