Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Mana Maicii Domnului cu noi, la CATEDRALA PATRIARHALA

Mâna Maicii Domnului cu noi, de Sfinţii Împăraţi,
la CATEDRALA PATRIARHALĂ

 

 „Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar. 
Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor. 
Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară. 
Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui. 
Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui."

(Evanghelia după Ioan X, 1-5)

 

Este un fragment din Evanghelia care s-a citit astăzi, la prăznuirea Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi maica sa, Elena, şi care a constituit unul dintre reperele predicii Preafericitului nostru Părinte Patriarh Daniel, în cadrul Sfintei Liturghii cu ocazia hramului catedralei patriarhale.
Astăzi, 21 mai 2009, am putut urca pe Deal, lăsând în urmă cele ale oraşului şi grijile lumeşti. Pentru a ne întâlni cu trei Sfinţi, prezenţi prin sfintele lor moaşte: Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitor al Bucureştiului, şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, ale căror moaşte au fost scoase în procesiune, cu sfintele racle, sub baldachinul împodobit cu petunii şi garoafe.Tot flori sunt, pentru Sfinţi, şi rugăciunile noastre, altfel de flori, pe care ei le primesc, sădindu-le în cer.
Am venit pentru a participa la Sfânta Liturghie, slujită în sobor de episcopi, preoţi şi diaconi, în aer liber, şi pentru a asculta cuvântul de învăţătură şi îndemn al Întâistătătorului nostru, alături de care au fost prezenţi PS Casian al Dunării de Jos, PS Ambrozie al Giurgiului, PS Vincenţiu Ploieşteanul, PS Ciprian Câmpineanul şi PS Varsanufie Prahoveanul.
Preafericirea Sa a amintit de ctitorul sfântului lăcaş care ţine loc de catedrală patriarhală, Constantin Vodă Şerban Voievod, şi a făcut legătura între arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer, în plină zi, către Sfântul Constantin cel Mare, şi iluminarea Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului, despre care se citise în Apostolul zilei. De asemenea, a arătat că Sfânta Elena este un model de ctitor al bisericilor creştine şi ocrotitoare a familiei.

 Astfel, cu toţii, mari şi mici, am fost acolo, împreună, în gând de rugăciune. Sfinţii, noi şi Hristos între noi.
 Soare, multă lumină, lume venită cu evlavie, iar noi stăm la rând pentru a-i săruta pe Sfinţi, mărginiţi de tufe mari de „Mâna Maicii Domnului" (Lonicera tellmaniana din familia Caprifoliaceae sau Caprifoi), înflorite şi parfumate.

Lumea vine în continuu, vine şi rămâne.
 
Frumuseţe paşnică a Bisericii noastre, care se bucură la asemenea momente.
Hristos a înviat!


 


  Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article