Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Chemaţi de Sfântul Apostol Simon Zilotul, la hram şi la sfintele moaşte

Chemaţi de Sfântul Apostol Simon Zilotul, la hram şi la sfintele moaşte

 

 
În fiecare an, de 10 mai, când socul e înflorit la maxim iar liliacul deja păleşte..., un Sfânt Apostol ne cheamă spre prăznuire, în bisericile cu hramul său, şi în locurile unde se găsesc părticele cu sfintele sale moaşte.
Unul dintre aceste locuri este Biserica Podeanu - Bucureşti (părinte paroh: Vasile Ailioaei, preoţi conslujitori: Constantin Strugariu şi Constantin Drăguşin), care are unul dintre hramuri „Sfântul Apostol Simon Zilotul", cu dată de prăznuire în Biserica Ortodoxă la 10 mai.
Într-o zi superbă, cu adevărat de mai, biserica Podeanu a devenit neîncăpătoare, lucru absolut firesc pentru bisericile ortodoxe, mai ales în zile de hram. Cum sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Simon Zilotul au fost scoase afară, pentru închinare, mai mulţi credincioşi au aşteptat, veniţi fie de dimineaţă, fie pe parcursul zilei, fără a bloca traficul sau a stârni murmur, bucurându-se împreună de toate darurile zilei.Au venit şi cei care aveau de adus mulţumiri personale Sfântului, pentru ajutorul cerut şi acordat; şi cei din parohie, dar şi din afara ei, fiecare cu gândul său, cu evlavia sa.

Din cauza socului din faţa bisericii te întrebai dacă mirosul puternic e de la el sau de la Sfânt..., sau pentru Sfânt, mai bine zis, pentru frumuseţea zilei.
„Nemulţumiţii" care în zile ca acestea, de apropiere deosebită de Dumnezeu şi de Sfinţii Săi, se opresc la aspecte legate de aşa-zisa înghesuială, nerăbdare etc., nu au avut prea mult de protestat azi. Timpul a curs altfel, şi toţi cei veniţi la utrenie, acatist, pomenirea ctitorilor şi Sfânta Liturghie au făcut posibilă împlinirea cântării: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire."
Atunci când slujba sfântă, slujită în sobor de preoţi şi diaconi, se uneşte cu cântecul naturii în maximă înflorire, dar şi cu rostirea specifică acestei perioade liturgice: „Hristos a înviat!", alături de moaştele unui Sfânt Apostol (!), a unuia dintre cei 12 prieteni şi ucenici ai Mântuitorului, mirele din Cana Galileii, se întrevede pentru toţi veşnicia, cerul pe pământ. Iar acestea sunt doar palide icoane ale vieţii care va să fie!
„O, sfinte, slăvite şi întru-tot-lăudate Apostole al lui Hristos Simone, râvnitorule pentru legea lui Dumnezeu şi preaputernice mijlocitor al nostru! Primeşte această mică rugăciune şi cântare a noastră, care spre lauda ta s-a adus, şi roagă pe Mântuitorul Hristos să ne izbăvească de muncile cele veşnice şi să ne învrednicească de bucuria sfinţilor, ca împreună cu ei să Îi cântăm în veci: Aliluia!"

   Închinătorii la racla cu sfintele moaşte au primit apoi flori în dar, de la Sfântul...

Iar invitaţia la hram, pentru cei care nu au ştiut (sau au uitat), a putut parveni şi prin
siteul Lăcaşuri Ortodoxe, care a anunţat din timp programul slujbelor legate de hram.


Pentru toate, cu atât mai mult fiind frumoase, slavă Bunului Dumnezeu!

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova
 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article