Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Postul Mare - Treapta XIX - Apel!

Postul Mare - Treapta XIX

 „Da, în zi de post voi vă vedeţi de treburile voastre şi asupriţi pe toţi lucrătorii voştri. Voi postiţi ca să vă certaţi şi să vă sfădiţi şi să bateţi furioşi cu pumnul; nu postiţi cum se cuvine zilei aceleia, ca glasul vostru să se audă sus. Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul Îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?

Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.

Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă!"

(Profetul Isaia, capitolul 58, 3-9)

 

Dacă e post, e prilej mai mare de revizuire a noastră, în străfunduri, de întoarcere spre Dumnezeu, dragoste, iertare... Acestea vin nu doar prin postirea propriu-zisă, ci şi prin observarea situaţiilor pe care ni le scoate Dumnezeu în cale, spre a-i ajuta pe alţii. De mai multe zile, site-ul Lacasuri Ortodoxe face un apel spre a se lua în seamă necazul şi nevoia unui grup de peste o sută de chinezi, aflaţi lângă parcul Herăstrău, fără serviciu, fără cele necesare traiului, înşelaţi de o firmă de intermediere a unor locuri de muncă... Aparent, ei aşteaptă în zadar, dormind în nişte corturi improvizate, prin care trece frigul de afară, primind unele ajutoare, ca urmare a răspunsurilor la apel din partea câtorva creştini din Bucureşti şi din ţară, care se implică zilnic spre a-i ajuta.

Apelul nu a fost făcut pentru colectare de bani sau alimente, ci pentru a-i stârni pe cei în măsură să se implice efectiv, chiar - de ce nu? - până la soluţionarea completă a problemei lor.

Aceşti chinezi, perseverenţi, uniţi şi răbdători, mai ales că s-a înteţit frigul, parcă aşteaptă o minune. Precum acea văduvă stăruitoare din Evanghelie, care a primit răspuns favorabil pentru că a insistat („Totuşi, fiindcă văduva aceasta îmi face supărare, îi voi face dreptate, ca să nu vină mereu să mă supere." Luca 18, 5), aşa fac şi ei, chiar necunoscând pilda.

Postul de radio România Actualităţi a fost sesizat de această situaţie şi a transmis mai departe apelul iniţiat de Lacasuri Ortodoxe (de administratorii siteului). Problema încă nu s-a rezolvat, dar chinezii cu pricina au fost deja ajutaţi, li s-a uşurat aşteptarea. Cei care au lansat apelul nu au stat cu mâinile în sân, lăsând ca alţii să facă, să se ducă. Iar rezolvarea... vine când dă Dumnezeu, Care vede şi nedreptăţile, şi stăruinţa, şi răbdarea, şi mila, şi dragostea.

Pentru a afla mai mult şi a vă implica mai mult, vizitaţi site-ul Lacasuri Ortodoxe şi... mergeţi la faţa locului, să vedeţi, să constataţi şi să simţiţi prezenţa lui Hristos, în plin Post al Păresimilor! Mai departe... Doamne ajută! Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article