Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Postul Mare - Treapta VI

Postul Mare - Treapta VI

 „Întru adânc de necuviinţe mari pogorându-te, nu te-ai oprit acolo, ci te-ai suit cu gând mai bun în chip lămurit la virtutea cea desăvârşită prin faptă, minunând, Cuvioasă Maică Marie, firea îngerească."

„Andrei, lauda părinţilor, nu uita rugând cu rugăciunile tale, de faţă fiind tu, pe Treimea cea înalt dumnezeiască, ca să ne izbăvim de osândă, cei ce te chemăm pe tine, dumnezeiescul ocrotitor şi podoaba Cretei."

(din Canonul cel Mare, alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul) 

 


Năluciri şi gânduri, în balast strângându-ţi,

Te întoarce, suflet, trupu-ngenunchindu-ţi;

Coborând, ridică-ţi crucea nevăzută:

Nu uita, Stăpânul pururi te ajută.

 

Precum Egipteanca, Maria sfinţita,

S-a luptat cu gândul până biruit-a,

Roagă-te tu astăzi, roagă-te tu mâine,

Sufletul hrăneşte-ţi cu astfel de pâine.

 

Drumul pocăinţei e şi al răbdării,

Nu-i cu uşurinţă, ci-i al încercării...

Când prea greu îţi este, îngerii te-ajută,

Sfinţii-ți stau de faţă... Stai pe dreapta rută...!

 

 

„Cine vrea să lupte în mod eficient împotriva vrăjmaşului are nevoie de simplitate. Simplitatea este stăpânirea lui a fi peste a avea. Este educaţie pentru adevărata libertate, libertatea responsabilă, care trece printr-un antrenament al preferinţei. De fiecare dată când am de ales între două comportamente, două decizii sau două întâlniri şi nu ştiu ce să aleg, izbucneşte unul din obişnuitele şi atât de frecventele conflicte ale vieţii cotidiene. Din două căi posibile o prefer pe cea care duce la mai multă dăruire, la mai multă împărţire cu ceilalţi. O prefer pe cea care îmi oferă un spor în a fi celei care mi-ar da un spor în a avea.

O prefer pe cea care sporeşte iubirea celei care-mi sporeşte averea.


Simplitatea, urgenţă a vieţii moderne, necesită antrenamentul preferinţei. Este asceza vieţii moderne. Oh, dacă omul modern s-ar putea antrena pentru simplitatea vieţii! Dar acest lucru e atât de contrar mişcării generale la ora actuală!

Unitate: Cu cât îşi unifică cineva viaţa, cu atât îşi sporeşte puterea de concentrare şi randamentul.

Continuitate: Fericit cel care perseverează cu îndârjire. Va ajunge departe.


Dacă vreau ca acţiunea mea să aibă un succes profund, mai întâi am nevoie de simplitatea vieţii, de unitatea muncii mele, de continuitatea efortului pe care-l depun şi, în fine, în loc să fiu pasiv, trebuie să fiu mereu creativ.

Ca să fie permanentă, creaţia mea trebuie să se facă în sinergie cu Cel care creează fără încetare, Duhul lui Dumnezeu: simplitate, unitate, continuitate, creativitate în sinergie.

Căutarea mea este spirituală. Creez trăind în Duhul Sfânt, în sinergie (împreună-lucrare) cu El, într-o mişcare de creaţie comună Lui şi mie. Această creativitate nu are limită în progresul ei. Creşte mereu şi o face în sensul iubirii."

(Părintele Amédée Hallier, în „Monahul şi Psihiatrul", Asociaţia filantropică medicală creştină CHRISTIANA, 1997) Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article