Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Sfantul Ioan Gura de Aur - Cine invinge?

De la Sfântul Ioan Gură de Aur

Cine învinge

 Să nu căutăm în orice împrejurare să învingem. Lacomul biruie pe cel ce-l jefuieşte, dar biruinţa lui e rea şi aduce pagubă biruitorului. Dar dacă cel jefuit, cel care pare învins, rabdă ca un filozof, el este biruitorul, el poartă cununa. În orice împrejurare e mai bine să fii înfrânt; şi acesta e cel mai bun chip de victorie.


Dacă te jefuieşte cineva, dacă te bate, dacă te invidiază şi dacă nu mergi împotriva lui şi eşti biruit, atunci tu eşti biruitorul. Dar pentru ce vorbesc eu de jaf şi de invidie? Chiar cel care-i dus la mucenicie, atunci biruie când e legat, când e biciuit, când e tăiat în bucăţi, când e omorât. Şi ceea ce-i înfrângerea în război, căderea luptătorului, aceea este la noi victorie. Niciodată nu învingem când facem rău! Dar totdeauna învingem când suferim răul. Aşa ajunge şi victoria mai strălucitoare când, prin răbdare, învingem pe cei ce ne fac rău. De aici se vede că victoria vine de la Dumnezeu.


Victoria aceasta este de cu totul altă natură decât victoria cea lumească. Aceasta e mai cu seamă şi dovada tăriei ei. Aşa sfărâmă şi stâncile din mare valurile ce le izbesc; aşa au fost strigaţi şi încununaţi şi sfinţii toţi şi au înălţat trofee strălucitoare, câştigând această biruinţă, care nu urmărea un folos material. Nici să nu ridici braţul, nici să te osteneşti! Dumnezeu îţi dă această putere ca să birui, nu luându-te în piept cu cel ce-ți face rău, ci răbdând numai.


Nu lua poziţie de atac, şi ai şi biruit; nu te lua la trântă, şi ai şi fost încununat. Eşti cu mult mai bun, cu mult mai puternic decât potrivnicul tău. Pentru ce vrei să te faci de râs? Nu-i da aceluia prilej să spună: „Ne-am luat la băiaie şi l-am biruit!", ci lasă-l pe el să se minuneze şi să se crucească de purtarea ta cea paşnică şi să spună tuturora că ai învins fără să te baţi.


Aşa a biruit şi fericitul Iosif. A învins totdeauna pe cei care-i făceau rău răbdând răul. Şi fraţii lui şi egipteanca au uneltit împotriva lui; dar el pe toţi i-a biruit. Nu-mi vorbi de temniţa în care a stat, nici de palatul în care locuia egipteanca, ci arată-mi cine-i învinsul şi cine-i biruitorul, cine e trist şi cine se bucură. (...)


Ştiind, dar, acestea, să urmărim această victorie, victoria aceea pe care o dobândim suferind răul. Să fugim de cealaltă victorie, aceea pe care o dobândim făcând răul. Aşa, vom duce viaţa aceasta de pe pământ în toată liniştea, lipsiţi de griji şi de necazuri şi vom avea parte şi de bunătățile cele viitoare, cu harul şi cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava şi puterea în vecii vecilor, Amin.

 

(extrase din „Omilii la Matei", Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, sec. IV după Hristos, în cinstea sărbătoririi Sfântului Ioan Gură de Aur, la data de 13 noiembrie, când e și lăsatul secului pentru Postul Crăciunului)

 
Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article