Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Cand ne mai bucuram?

Când ne mai bucurăm?


    
..Dacă ne agităm, dacă facem liste cu priorităţi şi nici măcar pe acelea nu le putem respecta, dacă dramatizăm problemele apărute, văzându-le ca pe „drobul de sare" din povestea lui Creangă, ce stă să cadă..., dacă ne e teamă să fim mai buni, ca să nu apărem drept... bleguţi şi să nu ni se ceară, cumva, tot mai mult..., dacă orice vârtej negativ ne prinde, magnetic, pe când licăririle bunătăţii trec neobservate pe lângă noi... şi alţi o sută, o mie şi mai mulţi de „dacă"..., atunci, când şi cum mai găsim timp, putere, dorinţă, motiv să ne bucurăm?!

    
De aceea, ori de câte ori putem, străbătând intersecţiile inimii, să ne oprim la „stop" - şi acest „stop" se poate întâmpla oriunde şi oricând, dar cu precădere la icoană, la raclă, la slujbă, la rugăciune, în timp ce ajuţi pe altul... STOP! Şi adăugăm în capul listei, ca prioritate, BUCURIA. Căci, duminical, sărbătorim Învierea Domnului, Bucuria bucuriilor pentru toţi credincioşii!

   
Şi aşa, cu bucurie şi din bucurie, putem trece la toate celelalte, putem avea spor în ale noastre, făcându-ne timp şi de alţii... Nu din încruntare vine darul ori jertfa... Ci din BUCURIA INIMII, pe care Hristos ne-o dă îmbelşugat..., numai să o cerem, numai... să o primim!

Motivăm că serviciile noastre sunt contrare liniştii sufleteşti... sau agitaţia de oraş, sau lipsa unor bunuri materiale, sau... altceva. Iar dacă încearcă vreo persoană să ne arate că greşim, sărim ca arşi cu toate motivele noastre, cu scuzele de rigoare; de fapt cu întoarcerea spatelui Crucii care ni s-a dat şi pe care, de multe ori, o poartă singur Domnul Hristos!

    
Şi totuşi... mai avem timp, din darul lui Dumnezeu, pentru a ajunge... la pocăinţa - izvor de bucurie. Cine sunt eu, ca să îndrăznesc să spun NU Domnului nostru, dacă El ne-a spus: „Bucuraţi-vă!"?

    
„Să fii sub binecuvântarea lui Dumnezeu înseamnă să fii omul bucuriei, să fii omul liniştii, omul care aduce în jurul său pace, linişte, bucurie, care-şi alcătuieşte sufletul cu bunătăţi. Să fii sub binecuvântarea lui Dumnezeu înseamnă să ai în vedere pe Dumnezeu, să te gândeşti la Dumnezeu ca la Dumnezeu, nu ca la om, şi să faci ceea ce vrea Dumnezeu. (...) Bucură-te că te dărui ca lumina prin ocheane, este o vorbă cuprinsă în Acatistul Sfântului Calinic. Nu numai că se dăruie lumina, dar lumina se dăruie prin ocheane, parcă-i şi mai mare prin ocheane decât este ea. Aşa face Dumnezeu: se revarsă. Se revarsă ca lumina, se revarsă ca apa, se revarsă ca ploaia, se revarsă ca soarele, se revarsă ca aerul, fără nicio împiedicare, gata să-i cuprindă pe toţi. Şi noi care primim darul lui Dumnezeu trebuie să-l ducem mai departe şi să facem şi noi, ca oameni, ceea ce face Dumnezeu... (...) Dumnezeu este iubire şi noi trebuie să fim iubire." (Arhimandritul Teofil Părăian, „Pentru cealaltă vreme a vieţii noastre")

 

 


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article