Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Recenzie - Arhim. Teofilact Marinakis

Recenzie - Arhim. Teofilact Marinakis
„Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului"

 
 După „Patericul Maicii Domnului", de Arhim. Teofilact Marinakis, la Editura Evanghelismos, (de care am amintit într-o altă recenzie -
click aici), Editura Sophia şi Editura Cartea Ortodoxă pun la dispoziţia cititorilor o nouă traducere, de Zenaida Ana Maria Luca, după originalul din limba greacă: „Panagies" thaumatourges, Tesalonic, 1997, Arhim. Theofylaktos Marinakis. Cartea în limba română apare cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, intitulându-se "Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului", apărută 2008.

 

 Cartea a fost alcătuită din dorinţa autorului de a face mai cunoscut numele şi minunile Maicii Domnului, apărând deja în mai multe ediţii în Grecia, pentru conţinutul său ziditor duhovniceşte. După un vechi obicei creştin, autorul a pornit într-un amplu pelerinaj la icoanele făcătoare de minuni din Grecia, culegând informaţii valoroase despre fiecare, pe care le-a împărtășit în această carte:
„Icoanele ei sunt atât de multe, cum le-ar putea număra cineva şi cum le-ar putea înregistra într-un catalog? Se spune că trei mii sunt numele pe care i le-au dat oamenii simpli, poeţii, prozatorii, imnografii, pictorii şi muzicienii. Sunt nume date după locul şi modul dumnezeieştii lor descoperiri sau după felul minunii pe care fiecare icoană a împlinit-o la momentul aflării ei." (autorul)


 Cartea este structurată astfel (pe 400 pag.):

- Prolog la prima ediţie

- Prolog la a doua ediţie

- Introducere

- 50 icoane făcătoare de minuni (din Attica, Epir, Tessalia, Creta, Ciclade, Macedonia, Insule, Peloponez, Grecia continentală), cu povestirea aflării icoanelor minunate şi a unora dintre minunile săvârşite de ele;

- Bibliografie.


 Partea introductivă cuprinde îndemnul general ca, prin citirea acestei cărţi, cititorul să dobândească o mai mare evlavie spre cinstirea Maicii Domnului:

„Niciunul dintre noi, fie el drept, fie păcătos, nu trebuie să uite că o avem pe Preacurata puternică mijlocitoare în ceruri. Poate că demult lumea noastră ar fi trebuit să piară de mânia Domnului şi Atotţiitorului nostru, dacă Maica Sa n-ar fi mijlocit neîncetat pentru noi, prin rugăciunile sale. (...) Suntem convinși că această carte va susţine, va încălzi şi întări credinţa multora. Ne va da curaj să ne rugăm cu şi mai multă îndrăzneală Născătoarei de Dumnezeu, pentru că este mama noastră, de vreme ce fiecare dintre noi este fratele lui Hristos..." (Mitropolitul Kassandriei, Sinesios).

 

 Ne vom opri asupra primei icoane prezentate în carte, „Maica Domnului Faneromeni sau Neofanisa din Salamina" („Cea care s-a arătat" sau „Cea descoperită din nou"). Maica Domnului s-a arătat în vis lui Lambros Kanellos, de trei ori, poruncindu-i să rezidească o veche mânăstire din Salamina. Acesta era un om simplu, cu inima curată, din Grecia. Deşi la început nu a vrut să creadă că poate fi vrednic de o aşa misiune, în cele din urmă Lambros a ascultat porunca, urmând să fie martor la mai multe minuni ale Maicii Domnului, între care şi aflarea icoanei făcătoarei de minuni din mânăstirea părăsită. Devenit călugărul Lavrentie, acesta a reconstruit mânăstirea, rămânând să slujească în ea. Una dintre minunile icoanei a fost aceea că, în timpul bombardamenului nemţilor, o aripă a ei, care găzduia icoana, nu a putut fi dărâmată, iar candela dinaintea icoanei nu a putut fi stinsă... De frică, nemţii au rezidit mânăstirea pe care tocmai o dărâmaseră.

Autorul povesteşte toate acestea şi multe altele, cu mult har şi cu vedere duhovnicească:
„Istoria nu se opreşte însă în ruine, iar amintirea celor de demult dăinuie. Nimic nu s-a pierdut. Se văd umblând oştirile de umbre ale nevoitorilor de care sunt pline veacurile trecute, nevoitori care au dus, la vremea lor, mare război pentru potolirea patimilor şi pentru domolirea furtunilor lăuntrice." (pag. 13)

 

 Nenumărate sunt minunile Maicii Domnului faţă de cei ce i se roagă, în numele Fiului ei iubit! Astfel, această carte ne îmbogăţeşte cu alte câteva, într-o adunare plină de râvnă, îmbinată cu rugăciunea.

 

„O, Stăpână preaîndurată, numită Mariam, nume închinat şi slăvit, tu, slava neamului omenesc, tăria sfinţilor, minunea îngerilor..., întăreşte biserica şi sufletul nostru, şi acum şi în toată vremea..., scapă-ne în toată primejdia şi întăreşte-ne în poruncile Domnului şi în credinţă şi păzeşte pe dreptcredincios până ce Fiul tău va veni să judece lumea toată la a doua Sa arătare." (din rugăciunea lui Constantin Iconomu, citată de autor în Introducerea cărţii).


 
Pentru comanda cărţii on-line, daţi click aici.


 La aceeaşi editură a apărut şi „Minunile Icoanei «Maica Domnului de la Poceaev»", traducere din limba rusă de Gheorghiţă Ciocoi.

 
Pentru comanda acesteia on-line, daţi click aici.

 Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article