Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Ce nu vor, oare, sa auda tinerii?

Ce nu vor, oare, să audă tinerii?
Poate ştiţi voi mai multe şi mai bine decât mine... E prea mult zgomot în oraşe? Sau e prea mult zgomot în gândurile noastre?

Cert e că tot mai mulţi dintre tineri poartă căşti minuscule în urechi, din care să asculte, cel mai adesea, melodiile preferate..., cu sonorul dat la volumul dorit. Culmea e că, de obicei, aceşti tineri au chipuri plictisite. Îi privesc şi mă întreb: ce îi deranjează? Nu cred că zgomotul oraşului, pentru că la vârsta lor nu bagă de seamă aşa ceva, din contră, e un fundal care zumzăie a viaţă... Propriile gânduri, atunci, să fie cauza?


L-am întrebat pe unul dintre ei (merge uşor adus de spate, cu mâinile în buzunar, cu privirea trecând dincolo de cotidian) - De ce şi ce ascultă la căşti? (Mie chiar îmi scapă această pasiune a căştilor, prefer muzica ascultată în mod tipic, dată la volum obişnuit).

- Păi ascult ce-mi place, nu-mi mai zice nimeni nimic, gen „Dă muzica mai încet" sau „Ce, asta-i muzică..." - şi îmi vin mai greu gânduri negre. Muzica pe care mi-o aleg mă binedispune.


Nu sunt deplin mulţumită de răspuns. Ceva totuşi nu pare a fi ok. Sau poate nu înţeleg eu? Pentru mine muzica are multiple roluri: energizant, calmant, inspirator, senzibilizator... Dar pe ei îi văd cu o mască de plictis / indiferenţă. Ce rol are acea muzică pentru ei? E tot o formă de a-şi exprima spiritul liber, care nu vrea să se încadreze milimetric în acel „aşa trebuie să faci, aşa trebuie să devii" al familiei şi societăţii? De fapt, ce nu vor să audă aceşti tineri?

Pentru mine, ei, aşa, cu aceste căști puse, sunt... o altă sursă de inspiraţie. Adică îmi dau sete de libertate. Mă mai scutur puţin de „colbul vârstei" (de, am depăşit treizeci-ul...), când îi văd. Doar că aş vrea să nu-mi pară trişti... Atât.


 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article