căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
Stiri culturale | |
![]() |
|
Mirela Şova |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Lucrarea de mari dimensiuni (803 pag. de text şi 6 pag. hărţi, 17 / 25 cm, coperţi cartonate) are în centru „Biografiile martirilor în ordine alfabetică", cuprinzând, de asemenea, „Prologul editorului" şi „Studiu introductiv", unde se explică cititorului criteriile care au stat la baza selectării mărturisitorilor credinţei, în vederea includerii lor în rândul martirilor secolului XX, dar şi alte detalii, cu privire la considerabilul efort colectiv depus pentru o sinteză de o atât de mare amploare.
Criteriile amintite au fost următoarele:
„stabilirea morţii prin violenţă, survenită în mod nenatural (împuşcare, spânzurare, lipsa hranei, torturile sau contractarea unei boli în timpul detenţiei);
ura prigonitorilor faţă de credinţa creştină şi biserică, în timpul regimului comunist;
acceptarea conştientă a voinţei lui Dumnezeu de către mărturisitorul creştin, în ciuda ameninţării vieţii sale." (pag. 22)
Astfel, lucrarea cuprinde un număr de peste 240 martiri creştini de sub regimul ateu, dintre care 207 ortodocşi, 30 romano-catolici şi 4 protestanţi evanghelici, majoritatea dintre aceştia fiind clerici, profesori de teologie, avocaţi, studenţi, călugări şi călugăriţe, dar şi oameni de diverse alte profesii.
Iniţial s-a dorit ca lucrarea să cuprindă şi biografiile martirilor greco-catolici, pe lângă cele ale ortodocşilor, romano-catolicilor şi lutheranilor, numai că respectivele biografii nu au fost finalizate la timp. Aşadar lucrarea nu este exhaustivă, urmând ca ea să fie completată şi aprofundată în timp.
Pentru exactitatea studiului, care vine să sintetizeze o suită de încercări de diferite consistenţe cu privire la cei care au suferit pentru Hristos în temniţele comuniste, s-au cules informaţii din arhivele Securităţii, „coroborate cu date din Arhivele Naţionale Istorice Centrale, arhive de familie şi arhive confesionale (Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Mitropolia Clujului, Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Sibiului, Episcopia Romanului, Episcopia Râmnicului, Episcopia Buzăului şi Vrancei). De asemenea, au fost consultate colecţii de reviste, din perioada interbelică, a exilului românesc, dar şi de după 1989, precum «Memoria, revista gândirii arestate», «Rost», «Memento», «Dosarele istoriei», «Pro memoria» ş.a. Deosebit de utilă a fost şi literatura memorialistică a celor care au supravieţuit închisorilor comuniste, precum şi diferite materiale de istorie locală." (pag. 23)
„În închisorile comuniste, viaţa religioasă a căpătat un tablou de catacombă. Nenumărate sunt mărturiile care conturează veritabile momente de trăire creştină, atunci când slujitori ai altarului săvârşeau slujbe, încurajându-i şi dându-le încredere colegilor de suferinţă în ajutorul divin. (...) Această represiune împotriva slujitorilor Bisericii lui Hristos era de fapt o nouă persecuţie, o revenire la vremurile de prigoană din vremea Imperiului Roman. Se foloseau aceleaşi denunţuri plătite, altele anonime, ale aşa-numiţilor «turnători» la Securitate. Întrucât preoţii refuzau să susţină iniţiativele Partidului Comunist cu privire la muncile agricole în zilele de sărbătoare sau la strângerea cotelor - precum jertfele ce trebuiau aduse odinioară împăratului - aceştia erau consideraţi «duşmani ai poporului» şi trataţi ca cetăţeni inferiori, copiii lor având mult de suferit. Ineficienţa economiei şi agriculturii socialiste era imputată preoţilor şi credincioşilor, consideraţi ca sabotori în aplicarea directivelor date de partidul - stat, aşa cum creştinii primelor veacuri erau consideraţi vinovaţi pentru răul care se abătea asupra imperiului, ca pedeapsă de la zeităţi." (pag. 32) În privinţa monahismului ortodox: „monahii trebuiau compromişi, iar mânăstirile desfiinţate, astfel încât să nu mai existe «focare de misticism şi pelerinaje»..." (pag. 32)
Aceasta cu privire la cei persecutaţi din cadrul Bisericii Ortodoxe.
În cazul celorlalte două Biserici, situaţia a fost mai complicată, după cum putem citi în studiul introductiv al lucrării.
Extragem un fragment din prezentarea ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor (nume real Teodorescu Alexandru, decedat în penitenciarul Aiud):
„Activitatea lui Sandu Tudor şi a apropiaţilor acestuia nu a luat formele unei conspiraţii împotriva statului comunist. Ei şi-au exercitat dreptul pe care, teoretic, orice român îl avea, de a crede şi de a-şi practica credinţa religioasă în mod liber, dacă nu contravenea legilor statului. De aceea, pentru a putea fi încadraţi în Codul Penal, Securitatea a considerat că activitatea religioasă, conform bunei tradiţii marxiste, este o mască în spatele căreia se ascundeau diverse scopuri politice. S-a căutat să se argumenteze o acţiune legionară, pentru că atunci pedeapsa ar fi fost foarte aspră. De fapt, era pedepsit delictul de a gândi altfel decât noua politică care se impunea în România, ideologia comunistă. Cei din lotul «Rugul Aprins» au fost pedepsiţi pentru credinţa lor creştină, pe care nu au ezitat să o afirme. (...) Pe baza slabului material probatoriu strâns, Sandu Tudor a fost acuzat de «activitate ostilă clasei muncitoare şi susţinere a fascismului, de organizare a unei activităţi contrarevoluţionare în cadrul asociaţiei Rugul Aprins în perioada 1945 - 1948» şi de «întruniri subversive cu foşti membri ai Asociaţiei Rugul Aprins şi alte elemente în perioada 1955 - 1958». Fiind considerat liderul grupului, el a fost condamnat la 25 ani «temniţă grea», pentru «uneltire contra ordinii sociale» şi 15 ani «detenţiune riguroasă», pentru «activitate intensă contra ordinii sociale». (...) Din aceste condamnări urma să execute pedeapsa cea mai grea. (...)
Pe 16 noiembrie 1962, părintele Daniil a trecut la Domnul. Cauza morţii: «hemoragie cerebrală». Locul unde a fost înmormântat nu se cunoaşte nici până azi." (pag. 164 - 166)
Pentru
comandarea cărţii online, click aici.
Concursuri de vacanţă, pentru cadrele didactice
Până la data de 1 septembrie, cadrele didactice interesate pot trimite materiale pentru înscrierea la Concursul de
articole „Poveştile vacanţei" sau / şi la Concursul de fotografie, organizat de Didactic.ro. Materialele pot fi vizualizate în Jurnalul de vacanţă al site-ului şi votate până la 15
septembrie. În cadrul primului concurs, se va trimite relatarea proiectelor de vacanţă ale cadrelor didactice, iar în cadrul celui de-al doilea, de fotografie, împărtăşirea de fotografii pe
tema (pentru luna august) „şcoala mea şi România, cele mai curate".
Pentru ambele concursuri, se oferă premii, celor aflaţi pe primele trei locuri. Stabilirea câştigătorilor se face atât prin vot, cât şi prin decizia colectivului de redacţie Didactic.ro. Pentru alte detalii, vizitaţi didactic.ro, atât pentru înscrieri, cât şi pentru a vizualiza materialele deja înscrise. Succes!
Simpozion de toamnă la Iași
În perioada 23 - 24 oct. 2008, la Iaşi va avea loc Simpozionul cu participare internaţională
„Româna ca limbă străină - între metodă şi impact cultural", pentru a se permite un schimb de experienţă între specialiştii din ţară şi străinătate, pe
următoarea tematică ştiinţifică:
Limba, Cultura si Civilizatie Româneasca
Competente lingvistice / competente de comunicare
Transmiterea limbii din pespectiva dialogului intercultural
Didactica limbii straine - strategii si tehnologii educationale actuale
Aplicarea tehnologiilor educationale actuale in didactica limbii straine.
Programul simpozionului include masă rotundă, lansări de carte, expoziţie de publicaţii.
ORGANIZATORI:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", Iași
Facultatea de Litere
Departamentul de Limba și Literatura Româna și Literatura Comparată
Catedra de Limba Română pentru Studenți Străini
și
Casa Editorială „Demiurg", Iași
Telefon de contact: 0728 901 491
Urcaţi-vă în Arboribuz! Destinaţia: mai aproape de eul ascuns
Căutaţi lucruri ieşite din comun? Urcaţi-vă în Arboribuz! Trei autobuze SF, Ilotopie - Arboribuz, High-Life Buz şi Bizarbuz vor putea fi observate în traficul bucureştean, în perioada 27 - 31 august, proiect propus de Institutul Cultural Român şi trupa franceză de teatru stradal Ilotopie.
Trebuie să nu taxaţi bilet, să aveţi încredere în propriile aspiraţii şi să... vă deschideţi interrelaţionării cu artişti francezi şi români care vă vor proiecta într-o „dezordine artistică", într-un alt decor decât v-aţi obişnuit cu RATB. Şi un autobuz te poate îndemna să visezi!
Nu au fost făcute publice liniile pe care vor circula aceste autobuze. Rămâne să le descoperiţi!
Festival Internaţional la Slătioara - Vâlcea. Potecaşul de Bronz
În perioada 2-7 septembrie 2008, se va desfăşura a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film ECO-ETNO-FOLK, la Casa de Cultură Țărănească din com. Slătioara, jud. Vâlcea, având ca organizatori:
Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Țărani" şi Biblioteca Metropolitană „Mihail Sadoveanu" - Bucureşti.
Cineaşti tv., profesionişti şi amatori sunt invitaţi să participe la un festival de filme documentare şi reportaje scurte (max. 30 de minute), pe o tematică indicată de numele Festivalului (ecologie - ambient - turism şi etnografie - folclor - antropologie). Participanţii la concurs provin din 32 de ţări, preşedintele juriului fiind renumitul regizor Geo Saizescu. Manifestaţia este corelată cu alte evenimente culturale şi locale, cum ar fi: Simpozionul Naţional de Film (2 sept.); 500 de ani de la prima atestare documentară a Slătioarei (7 sept.), împlinirea a 10 ani de activitate a Fundaţiei „Nişte Țărani" (preşedinte - fondator Dinu Săraru) ş. a.
Trofeul festivalului este realizat de artistul plastic Ioan Bolborea (Potecaşul de bronz).
Tel. contact: 0745 536 892
Selecţie de cărţi despre arta icoanei, în limba franceză
- „Imaginea Nevăzutului", din „Apărarea icoanelor", (Image de l'Invisible, din La defense des icones), Sfântul Ioan Damaschinul, Migne, 1994;
- „Icoane şi Sfinţi din Orient" (Icones et saints d'Orient), tradusă în limba franceză din limba italiană, 2005;
- „Arta icoanelor" (L'Art des icones), de Nigel Cawthorne, cu ilustraţii, 2000;
- „Icoana în tradiţia ortodoxă" (L'icone dans la tradition orthodoxe), Stephane Bigham, 1995;
- „Caiete ale unui iconar" (Carnets d'un peintre d'icones), Moine Gregoire, 1983;
- „Înţelesul icoanelor" (Le sens des icones), de Vladimir Lossky, Leonide Ouspensky, 2003;
- „Teologia icoanei în Biserica Ortodoxă", de Leonide Ouspensky, 2003. Lucrarea orientează spre aprofundarea misterului icoanei. Ca teolog şi iconograf, autorul prezintă o multitudine de texte despre icoană, majoritatea legate de tradiţia iconografică rusă. În această perioadă, puteţi beneficia de 5 % reducere, dacă veţi comanda cartea, dând click aici.
![]() |
![]() |
- „Marea Carte a icoanelor: de la origini până la căderea Bizanţului", album, de Tania Velmans, 2002;
- „Fabuloasa istorie a icoanei" (La Fabuleuse Histoire de l'icone), de Tania Velmans, 2005. Transpusă într-o cercetare arheologică imaginară, autoarea porneşte în cercetarea icoanelor, insistând asupra celor ortodoxe, dar şi a câteva catolice. Pentru aceasta, Tania Velmans va călători în mai multe ţări din Orient şi Occident, gravitând în jurul străvechiului Constantinopol, locul naşterii acestei arte atât de speciale. (la mânăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, la Sofia şi la mânăstirea Rila - Bulgaria) Cercetarea sa asupra icoanei se conturează drept un itinerar spiritual; întâlnirile sale, visele, persoanele pe care le întâlneşte, sunt tot atâtea prilejuri de revelaţie. Amestecul de real şi imaginar, de date istorice concrete şi de povestioare picante dau acestei opere puterea de a evocare a unei epopei.
- „Icoanele marilor praznice bizantine - marile momente ale anului liturgic ortodox" (Les Icones des grandes fetes byzantines: Les grands moments de l'annee liturgique orthodoxe), tradusă din italiană, autor Gaetano Passarelli, 2005;
- „Icoane: Lumea ortodoxă după Bizanț" (Icones: Le monde orthodoxe apres Byzance), de Tania Velmans, Karl Christian Felmy, Bernard Lory, Solomiya Tymo, Panayotis L. Vocoto
poulos, 2005 (icoane greceşti, sârbeşti, bulgăreşti, româneşti, moldoveneşti... din secolele XV - XVIII).
- „Icoana - fereastră către absolut" (L'icone: fenetre sur l'absolu), Michel Quenot, Cerf-Fides, 1991;
- „Icoanele Învierii" (Les icones de la Resurrection), Michel Quenot, 1991;
- „Icoanele bizantine ale Maicii Domnului" (Les icones byzantines de la Mere de Dieu), 1992;
- „Icoane arabe. Arta creştină a Levantului: icoane, obiecte de cult, manuscrise" (Icones arabes. Art chretien du Levant: icones, obiects de culte, manuscrits), 2003. Culegere de icoane arabo-creştine reprezentând arta melkiţilor şi manuscrise provenind de la diferite comunități creştine din Levant (în arabă, în siriacă, în armeană şi în karshouni).