căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
Referat |
![]() |
Mirela Șova |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|
Răspunsul oamenilor la iubirea lui Hristos se arată, printre altele, la aceeaşi slujbă, prin darurile de pâine şi vin aduse la altar, prin rugăciunile de laudă, de mulţumire, de cerere către Dumnezeu. La Sfânta Liturghie, prin intermediul preotului (episcopului), are loc unirea omului cu Dumnezeu. Căci Dumnezeu Tatăl ne cheamă prin Hristos cel Răstignit şi Înviat, iar omul răspunde, în Duhul Sfânt.
Sfânta Liturghie cuprinde: a. Proscomidia, care se săvârşeşte în taină, de către preot, şi care înseamnă pregătirea darurilor de pâine şi de vin pentru Jertfa Euharistiei; b. Liturghia
propriu-zisă, săvârşită cu participarea credincioşilor.
Liturghia propriu-zisă se împarte în: Liturghia catehumenilor şi Liturghia credincioşilor.
Liturghia catehumenilor (a celor care, în vechime, se pregăteau de Botez) are rol mai ales de instruire, de pregătire, înfăţişând activitatea de Învăţător a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ea începe cu preamărirea lui Dumnezeu: „Binecuvântată este împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin." şi durează până la cuvintele: „Câţi sunteţi chemaţi ieşiţi, cei chemaţi ieşiţi, ca nimenea din cei chemaţi să nu rămână ...". Auzind aceste cuvinte, cei nebotezaţi trebuiau să iasă din Biserică.
Liturghia credincioşilor începe de la cuvintele:
„ ... câţi suntem credincioşi iară şi iară cu pace Domnului să ne rugăm" şi continuă până la sfârşitul slujbei.
Ne vom opri în această lucrare asupra unor minime explicaţii la cuvintele slujbei Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, care sunt auzite sau rostite de către credincioşi. Nu vom detalia cu privire la proscomidie, însă vom prezenta cele mai importante rugăciuni de taină rostite de preot / episcop în sfântul altar, în timpul Liturghiei propriu-zise.
Liturghia propriu-zisă
1. Liturghia catehumenilor
Preotul: Binecuvântată este împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Strana (credincioşii): Amin.
E (explicație)- Liturghia propriu-zisă începe cu slăvirea lui Dumnezeu - Treime. Abia apoi urmează rugăciunile de mulţumire şi de cerere. Cuvântul „amin" vine din limba ebraică şi din
limba greacă, având înţelesul de „este adevărat", „aşa să fie".
Preotul: Cu pace Domnului să ne rugăm.
Strana (credincioşii): Doamne miluieşte. (după fiecare cerere)
Preotul: Pentru pacea de sus şi pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm.
Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu biserici şi pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm.
Pentru sfântă biserica aceasta şi pentru cei ce cu credinţă, cu evlavie şi cu frică de Dumnezeu intră într-însa, Domnului să ne rugăm.
Pentru Prea Sfinţitul, Episcopul nostru (numele), pentru cinstita preoţime şi cea întru Hristos diaconime, pentru tot clerul şi poporul, Domnului să ne rugăm.
Pentru binecredinciosul popor român de pretutindeni şi pentru armata ţării, Domnului să ne rugăm.
Pentru sfânt locaşul acesta, ţara aceasta şi pentru toate oraşele şi satele şi pentru cei ce cu credinţă vieţuiesc într-însele, Domnului să ne rugăm.
Pentru buna întocmire a văzduhului, pentru îmbelşugarea roadelor pământului şi pentru vremuri paşnice, Domnului să ne rugăm.
Pentru cei ce călătoresc pe ape, pe uscat şi prin aer, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc, pentru cei robiţi şi pentru mântuirea lor, Domnului să ne rugăm.
Pentru ca să fim izbăviţi noi de tot necazul, mânia, primejdia şi nevoia, Domnului să ne rugăm.
Apără, mântuieşte, miluieşte şi ne păzeşte pe noi, Dumnezeule, cu harul
Tău.
E Această rugăciune se numeşte „ectenia mare". „Ectenie" înseamnă „şir de cereri în formă de rugăciune", provenind din limba greacă.
Biserica ne arată prin aceste cereri că rugăciunea noastră trebuie să se facă în pace, cu mulţumire, cu recunoştinţă faţă de Dumnezeu, în liniştea conştiinţei, împăcaţi fiind cu Dumnezeu prin
Taina Spovedaniei. (Sfântul Nicolae Cabasila)
Preotul cere pacea lui Dumnezeu, adică împlinirea tuturor virtuţilor; mântuirea sufletelor; pacea a toată lumea; bunurile materiale, care vin de la Izvorul bunătăţilor, de la Domnul.
Credincioşii cer mila lui Dumnezeu: „Doamne miluieşte", rugăciune care cuprinde în ea toate cererile de bine. Mila lui Dumnezeu înseamnă împărăţia cerurilor.
Pentru continuarea lecturării textului liturgic și a explicațiilor, dați click
aici.
Prof. Religie Mirela
Șova