Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

CARREFOUR CULTURAL - 3, a doua pagina

31 Juillet 2008, 11:47am

Publié par Mirela

Pentru întoarcere pe prima pagina de CARREFOUR cultural, click aici!

 


 

Expoziție de clopote

 Până pe 17 august 2008, la Galeriile Sigma (str. Luigi Cazzavillan nr. 12, sector 1, București) poate fi vizitată o expoziție extraordinară de clopote, prezentată de Galeriile Sigma, Revista ARCAD@ și Asociația Culturală InDArt. Proprietarul colecției de peste 200 clopote, tălăngi și zurgălăi este dl Ovidiu Oana, autor și al Trilogiei „Proiectul unei limbi universale” (2006), enciclopedie unică în lume despre clopote... Vernisajul expoziției a avut loc în data de 17 iulie.




Dintre muzeele noastre

Muzeul „Mitropolit Antim Ivireanul”

(Str. Antim nr. 29, sector 5, București, din incinta Mânăstirii Antim)

 Cuprinde colecție de artă brâncovenească, istoria tiparului și carte veche. Cu acest prilej, ne plecăm cu recunoștință înaintea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul, iubitor de exprimare a Ortodoxiei în limba românească (în mod deosebit), prin scrieri tipărite în urmă cu circa 300 ani, precum „Liturghierul”, „Molitvelnicul” ș. a., introducând limba română în cult.


 

Publicarea în mare parte a operei Sfântului Ioan Gură de Aur, în limba franceză

Les Éditions du Cerf - Jean Chrysostome sau Jean Bouche d'Or
Din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, publicată în volume, în limba franceză, în cadrul colecției
«Sources chrétiennes»:

Sermons sur la Genèse, 1998 (Predici la Geneză);

Sur l'égalité du Père et du Fils, Contre les anoméens : homélies VII-XII, 1994 (Despre egalitatea dintre Tatăl și Fiul, Contra arienilor, omiliile VII – XII);

Trois catéchèses baptismales, 1990 (Trei cateheze baptismale);

Discours sur Babylas, Suivi de Homélie sur Babylas, 1990 (Despre Vavila. Urmare a Omiliei despre Vavila);

Commentaire sur Job, II, Chapitres XV-XLII, 1988 (Comentariu la Iov, II, capitolele XV – XLII);

Commentaire sur Job, I, Chapitres I-XIV, 1988 (Comentariu la Iov, I, capitolele I – XIV);

Commentaire sur Isaïe, 1983 (Comentariu la Isaia);

Panégyriques de saint Paul, 1982 (Apologiile Sfântului Pavel);

Homélies sur Ozias (In illud, Vidi Dominum), 1981 (Omilii la Osea);

Sur le sacerdoce (Dialogue et Homélie), 1980 (Despre preoție – dialog și omilie);

Sur la vaine gloire et l'éducation des enfants, 1972 (Despre slava deșartă și educația copiilor);

À une jeune veuve – Sur le mariage unique, 1968 (Către o tânără văduvă – Despre unicitatea căsătoriei);

La Virginité, 1966 (Fecioria);

À Théodore, 1966 (Către Teodor);

Lettre d'exil À Olympias et à tous les fidèles (Quod nemo laeditur), 1964 (Scrisoare din exil către Olimpiada și către cei credincioși);

Sur la Providence de Dieu, 1961 (Despre Providență);

Huit catéchèses baptismales inédites, 1957 (Opt cateheze baptismale inedite);

Sur l'incompréhensibilité de Dieu, Homélies I-V, 1951 (Despre nepătrunsul divin, Omiliile I-V);

Lettres à Olympias suivi de Vie anonyme d'Olympias, 1947 (Scrisori către Olimpiada, urmate de viața acesteia).

Nu am indicat aici anii reeditărilor ulterioare ale volumelor, ci doar anul ediției princeps.

 



 

 

Interviu FĂRĂ reportofon - De meserie, patiser

Interviuri din catacombele cotidianului, cu oameni obișnuiți, „marii anonimi” ai satelor și orașelor  


 

L. K. este o mămică a doi copii, de la sat, între două vârste, de meserie patiser, deosebit de energică și harnică.


M. Ș.: Ne puteți spune care e programul dvs. zilnic, ca patiser?

L. K.: Programul meu e de la 5 dimineața până la orele 14, oficial și când nu sunt comenzi multe de executat. Neoficial, programul e de la 3-4 dimineața până la 16-17, mai ales în preajma sărbătorilor mari și când vin comenzi legate de înmormântări (colaci, capete etc.).

M. Ș.: Ce pregătire aveți pentru a putea profesa ca patiser, cu carte de muncă?

L. K.: Am făcut un curs gratuit de patiser, la noi în sat, de trei luni. De altfel, am absolvit doar liceul, fără alte studii...

M. Ș.: Îmi puteți detalia asupra serviciului dvs., efectiv? Ce faceți, în cadrul programului de lucru?

L. K.: Păi..., frământăm și coacem cozonaci, plăcinte, cornuri cu diferite umpluturi, sărățele..., produse de patiserie. Și tot noi le vindem. E mai greu vara, pe căldurile cele mari. Iar în apropierea Paștelui, e nebunie! Într-o singură săptămână, două femei care suntem (uneori ne vin încă două, ajutoare de urgență) coacem circa 3000 de cozonaci, pe lângă celelalte produse. Acum, lumea nu mai coace cozonaci în casă – preferă să-i cumpere, cei mai mulți, chiar și la țară. Rar mai fac femeile, la cuptorul lor. Nouă ne ies foarte gustoși, ne cresc afânați, și atunci cumpără de la noi. La fel, când e o înmormântare. Toți colăceii, capetele... vin și dau comandă la noi. Nu mai coc acasă.

M. Ș.: Dar, dacă aveți comenzi mai multe și lucrați suplimentar, nu înseamnă că primiți bani în plus? Măcar sub formă de prime?

L. K.: Nu..., nu... Patronul obține atunci mai mulți bani, nu noi. Noi trebuie să ne încadrăm, să livrăm comanda la timp, indiferent de cât avem de stat la cuptoare. Mâncăm pe fugă, nu avem propriu-zis pauză de masă. De fapt, avem două tipuri de cuptor. Unul, mai vechi, unde trebuie să supraveghem continuu coacerea, să mai întoarcem tăvile, și altul nou, unde, dacă am băgat tăvile, putem răsufla ușurate pe parcursul coacerii... Adică vindem și atât, până să scoatem tăvile cu produsele coapte. Iar ca primă, am primit de Paști doi cozonaci, atât, iar patronului i s-a părut că ne dă mult!...

M. Ș.: Dar salariul... este motivant?

L. K.: Puțin peste salariul minim pe economie. Asta e. Altceva nu am găsit de lucru care să fie aproape de casă, și muncim, gândindu-ne la copii... Acasă, în gospodărie, ne facem treaba pe fugă, când și cum apucăm...

M. Ș.: Să vă întreb despre zi liberă, concediu?

L. K.: E simplu de răspuns – nu există. Nici învoire, nimic. Eee..., doar dacă ești bolnav și nu mai poți. Sau chiar ai o urgență în familie. Altfel, nu.

M. Ș.: E ceva ce v-ați dori mai mult, în legătură cu serviciul?

L. K.: Da. Să ni se dea învoiri, zile libere, măcar când avem ceva important de făcut (și acum îmi pare rău că nu am putut participa la festivitatea de absolvire a liceului, de către băiatul meu...) și, ori să ne dea prime, când cresc comenzile, ori să scadă comenzile, și să mai coacă lumea plăcinte și cozonaci în casă...

M. Ș.: Vă mulțumesc foarte mult pentru gândurile împărtășite. O ultimă întrebare: care e rugăciunea dvs. zilnică? (dacă se poate să-mi răspundeți)

L. K.: (lăcrimând, deja) Doamne, ține-ne sănătoși, cu putere de muncă, și iartă-ne păcatele și nouă, și copiilor, și la toată lumea!

 

...Dincolo de interviu


Nicio meserie nu poate sta în calea sfințeniei noastre. Rămâne să conștientizăm acest lucru și să fim receptaculi de har, în condițiile date ale vieții cotidiene. Poate e nevoie să ne rugăm mai mult pentru patroni, ca să fie mai milostivi, atunci când se gândesc la angajații lor.

Întristarea mea personală vine din faptul că e greu pentru acești (umili) angajați să afle bucuria în munca lor. Apăsați de cele ale zilei, ei sunt în grija lui Dumnezeu, care-i binecuvintează cu sănătate, copii conștiincioși, somn adânc și netulburat, în măsura în care își împlinesc datoriile cu cinste și la bună vreme.

Sfinte Eufrosin Bucătarul, mijlocește la Dumnezeu pentru cei ce împlinesc azi aceeași meserie, și pe noi pe toți!

 


 „Tot ceea ce faceți, lucrul vostru, poate să fie mântuitor. Aceasta depinde de voi, de felul în care îl faceți. Istoria abundă de călugari deveniți mari sfinți, fiind bucătari sau spălând cearceafurile. Calea mântuirii constă în a lucra fără patimă, cu rugăciune. Cunoașteti, poate, pe acel călugar care a fost bucătar toată viața într-o mânăstire din Kiev. Privind focul din sobă, se vedea tot timpul în flăcările iadului. A devenit un Sfânt. Ascultarea pe care o avea nu l-a împiedecat să fie întotdeauna cu Dumnezeu.

Nu vă pierdeți timpul trăind fără rugăciune, fără meditație. În viața noastră totul are sens duhovnicesc. Așadar, mai întâi să căutăm cum putem să lucrăm, păzindu-ne inima, mintea, judecata noastră în Dumnezeu.” (Arhimandritul Sofronie, „Din viață și din Duh”) 


Mai puteți citi, dând click pe textul dorit:

Rugă cântată pe melodia inimii

Supermarchetul din Rai

Maica Domnului salvează de la asfixiere

În căderea uitării

Ploi de mană

Pedagogie divină


și... multe... altele...

 

 

 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Commenter cet article