Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

CARREFOUR CULTURAL - 2

Stiri culturale
Mirela Şova
 
  
   


Lansare de carte

17. 07. 2008, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”, Iași

Spre delectare... „Foișorul de ascultat ploaia”, de psihiatrul Constantin Romanescu, carte apărută recent la Editura EMOLIS. Autorul este „pasionat” de a asculta și cunoaște oamenii, iar cartea se vrea, printre altele, și ca un semnal literar de alarmă asupra felului mai... fioros în care se manifestă oamenii de azi.

 

 

Concurs literar pentru tineri!

Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu organizează a opta ediţie a concursului literar “Lirismograf”, adresat tinerilor între 17 şi 30 de ani, organizat pe patru secţiuni: Poezie, Proză/Eseu, Dramaturgie şi Critică literară.
Lucrările vor avea maximum 10 (zece) pagini format A4 pentru poezie, respectiv 15 pagini pentru celelalte secţiuni - toate vor fi dactilografiate la 1,5 rânduri, cu caractere de 12 şi semnate cu un motto ales de autor. În alt plic mai mic, închis, pe care va fi scris acelaşi motto, vor fi menţionate prenumele, numele, adresa (inclusiv de e-mail, numărul de telefon ale autorilor. Lucrările vor fi expediate în plic închis, cu plicul mic cu tot, pe adresa Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu, OP 6, CP 21, cod 550324 Sibiu, până la 1 septembrie 2008 (data poştei). De asemenea, în varianta electronică, vor fi trimise la adresa ccssibiu@yahoo.com sau direct la sediul de pe Calea Dumbrăvii nr. 34A.
În urma jurizării, cele mai bune lucrări vor intra în publicația CONEXIUNI, volumul VIII, ce va fi primită de toţi participanţii. Rezultatele vor fi publicate pe www.casastudentilor.ro. Relaţii la telefon 0269/21.28.83 şi 0269/21.04.43. (După cotidianul “Tribuna”, Sibiu)


 

Tabăra Națională de Literatură de la Oravița, la a 16-a ediție

În perioada 5 – 8 august 2008, va avea loc la Oravița Tabăra Națională de Literatură, organizată de Casa de Cultură „Mihai Eminescu” – Oravița. Vor participa scriitori din Reșița, Timișoara, Lugoj, Arad, Cluj-Napoca, Ploiești, București (Amos News). Vor avea loc întâlniri ale editurilor din vestul țării, concurs literar, prezentare de carte și revistă, vizite în împrejurimi.


 

După vernisaj, expoziție artistică până în septembrie

Duminică, 20 iulie 2008, a avut loc vernisajul a trei expoziții paralele, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia, a unor artiști ce creează la Paris: Dorin Crețu, Christian Paraschiv – „Marele Corp” (români stabiliți în Franța) și Michel Sicard (francez) – „Sens et flux”. Michel Sicard a expus în Lapidarium, Christian Paraschiv în Cuhnie, iar Dorin Crețu, la parter. Cele trei expoziții pot fi vizitate în perioada 20 iulie – 1 septembrie 2008.Concurs de creație literară pentru copii și tineri

Un condei numit fair-play

Concursul de literatură și jurnalism sportiv, „Un condei numit fair-play”, încearcă să facă o legătură între sport – cultură – educație. El este promovat și sprijinit de Comitetul Internațional Olimpic, de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Academia Olimpică Română, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului. Concursul se desfășoară pe trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani, care se pot înscrie cu: poezie, proză, cronică sportivă / reportaj, istorie / teorie / eseu.

Lucrările trebuie să se axeze pe tema spiritului olimpic (toleranța, fair-playul, efortul motivat, solidaritatea, armonia trup – minte). Fiecare participant poate trimite o singură lucrare, care la secțiunea proză scurtă să fie de maxim 10 coli format A4.

Pentru informații suplimentare, click aici.


 

Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Maramureș, proiecte în desfășurare 2008 (CJCPCTM)

După cum precizează directorul Centrului, domnul Ștefan Mariș, pe site-ul aferent CJCPCTM, se află în desfășurare următoarele proiecte, legate de păstrarea tradițiilor locale, profund românești:

Tabăra de artă naivă, iulie – august 2008, Sighetu Marmaţiei, ediția 39.

“Hora la Prislop”, 17 august 2008 , Pasul Prislop Borşa, festival internaţional, ediția 40.

“Cântec, joc şi voie bună pe Valea Ronişoarei”,  Rona de Jos, întâlnirea Fiilor Satului, ediția 5.

„Pentru mândra din Botiza”, 23-24 august 2008, Botiza, colocvii de cultură, ediția 10.

Festivalul interjudeţean al folclorului din Ţara Codrului, 14 septembrie 2008, Asuaju de Sus, ediția 38.

Festivalul Primaşilor “Victor Negrea”, 20-21 septembrie 2008 , Şomcuta Mare, festival concurs, ediția 6.

Salonul de Toamnă al Artiştilor Plastici din Maramureş, septembrie -octombrie 2008, Baia Mare, expoziţie de artă plastică, ediția 4.

“Sărbătoarea Castanelor” - Târgul Meşterilor Populari, 26-28 septembrie 2008, Baia Mare.

 Zilele filmului documentar, 

re de filme documentare, ediţia 2.

 Obiceiuri de Toamnă la Ucraineni, octombrie 2008, com. Remeţi, festival judeţean cu invitaţi din Ucraina (ansambluri artistice de tineret), ediția 9.

Festival Internaţional de poezie, 6-7 decembrie 2008, Sighetu Marmaţiei, ediția 35.

Protocolul de la Petrova – 17 nov. 1918, 17 noiembrie 2008, Petrova, colocvii de cultură istorică, ediția 16.

”Vasile Lucaciu” , 1 decembrie 2008 , Ciocârlău, festival de creație literară.

“Veniţi creştini la Viflaim”, 14 decembrie 2008, Vişeu de Sus, festival interjudețean de colinde și datini, coordonat de I.G.F. (Asociația Internațională de Folclor), ediția 3.

Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă,  Baia Sprie, concert de colinde.

Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă, decembrie 2008, Tg. Lăpuş, ediția 16.

Festivalul naţional al datinilor de iarnă „MARMAŢIA 2007”, 22-28 decembrie 2008, Sighetu Marmației, ediția 40.

În funcţie de anumite circumstanțe, unele date pot suporta modificări.

 

 

Proiecte culturale

ale Bibliotecilor pentru copii și tineret, filiale ale Bibliotecii Metropolitane – București

Serviciul Programe pentru Copii și Tineret coordonează o serie de proiecte culturale, care vizează redescoperirea nevoii de lectură (de carte) și de stimulare a creativității, în special pentru copii. Pentru atingerea scopului, lectura este propusă în îmbinare cu jocul, în cadrul unor activități culturale complexe, din incinta bibliotecilor – filiale.

Proiectele sunt: „Roata copilăriei. Lectură. Studiu. Joc.” (cu programe incluse ca: Citim împreună, Concurs de lectură, Timpul poveștilor, Timpul jocului, spectacole, expoziții artă plastică și fotografie, proiecții și audiții etc.); proiectul „Diversitate culturală” (la filiala Ion Creangă, cu programe dintre care spilcuim:

21-31 iulie - Zilele Culturii Peruane. Prezenţe europene în spaţiul peruan. Influenţa culturii peruane în Europa. 

18-22 august - Artişti europeni (poeţi, artişti, romancieri, muzicieni şi regizori). Lecturi, proiecţii de filme documentare şi artistice.
15-20 septembrie - Zilele Culturii Mexicane. Prezenţe europene în spaţiul mexican. Influenţa culturii mexicane în Europa
6-18 octombrie - Zilele Hispanităţii
17-21 noiembrie - Zilele Culturii Poloneze. Cinematografia şi literatura poloneză
8-13 decembrie - Lumea românească văzută prin ochii lui Gopo)

  ***

„Program estival Vacanța 2008", desfășurat, după caz, în filialele: Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Elena Farago, George Topârceanu, Petre Ispirescu. Astfel, în cele cinci filiale, în fiecare zi de luni din perioada 1 iulie - 1 septembrie 2008, vor avea loc următoarele activități:

  • pictură
  • creaţie (realizare afişe, coifuri, măşti, colaje, păpuşi...)
  • realizarea unei scenete după un text ales
  • ora de lectură (concursuri literare, dimineţi de basm)
  • Jocuri de interior
  • Puzzle (ţări şi continente, poveşti)
  •  jocuri de inteligenţă etc.

 

 MiniEditorial


Când vine Inspirația?

... Când faci cel mai neașteptat lucru sau cel mai obișnuit. Când muști, spre exemplu, dintr-un măr spălat de ploaie sau... când messenguiești cu impresia adâncirii în cuvânt..., oricând – dacă vrea Dumnezeu – Inspirația te poate vizita. Atunci lași totul în aer, îți ții respirația de la monoton, și creezi. Dar nu singur, ci plin de Cel ce este Creatorul desăvârșit al tuturor frumuseților. Fărâma ta de creație e un umil răspuns către El, ca gânguritul unui sugar spre mama lui ce îl îngrijește. Iar aceasta e o comparație atât de îndepărtată...!

Așa că, cu sau fără un birou special amenajat, în mijlocul naturii sau al urbei, poți fi „vizitat” de străfulgerări cerești, pe care te grăbești să le modelezi în idei și cuvinte, fiindcă ți se par prea frumoase ca să le scapi.

Cu bucurie și plecăciune înaintea Icoanei,

Scriitorul

23 iulie 2008


În afară de știri, mai puteți citi poezie religioasă, roman creștin, psalmi versificați, și puteți viziona slideuri ortodoxe:

Armonie firavă

Sfântului Ierarh Alexandru

Psalmul 38

Prietenul lui Matei, capitolul XV

La mânăstirea Recea - Vrancea

Bulb de suflet (Ger-be-ra)

Sfântului Mucenic Fanurieși... multe... altele...
 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article