Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Rugaciune catre Sfinti pentru intreaga crestinatate

Rugăciune către Sfinți pentru întreaga creștinătate
Cinstiţi Sfinţi, Daniil Sihastrul şi Ştefan cel Mare ai Moldovei; Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, care aţi binevoit, mânaţi de Duhul, să veniţi de demult în Dobrogea, vă rugăm acum prin multe-puţine cuvinte, ca să ne dăruiţi în continuare, până la sfârşit, şi nouă, creştinilor drept-măritori, Duhovnici aşa cum a fost Cuviosul Daniil pentru Luminăţia ta, Sfinte Ştefane, şi cum a fost Sfântul Preot Epictet pentru Sfinţia ta, slăvite Astion!

    
De asemenea, mai îndrăznim să vă rugăm ca nouă, celor ce suntem sub ascultare, ca fii duhovniceşti ai păstorilor noştri, să ne dăruiţi smerenia şi discernământul ascultării, aşa cum le-au avut Sfântul Voievod Ştefan cel Mare faţă de Cuvioşia ta, Sfinte Daniil Sihastrul, şi Sfântul Astion faţă de Sfinţia ta, Părinte Epictet! Aşa încât şi prin Duhovnicii noştri - luminaţi de Dumnezeu cu har peste har, în urma rugăciunilor voastre şi ale tuturor Sfinţilor -, dar şi prin noi, nevrednicii, să se slăvească numele cel Preasfânt al Dumnezeului nostru Cel în Treime închinat!

    
Mijlociţi pentru noi, Sfinţilor, acum şi în toate zilele, ca să nu se împuţineze harul şi să nu sărăcim în milă cerească, să nu ne uscăm în flămânzirea de cuvânt duhovnicesc, ci doar să însetăm după împlinirea poruncilor lui Hristos, cu dăruire, Amin.

    
„Mă întrebi care din doi primeşte harul mai repede: pustnicul sau cel aflat sub ascultare. Fără îndoială că ucenicul ascultător. Acesta primeşte şi harul mai repede, şi este în afară de orice pericol. Nu se teme nici că o să cadă, nici că o să piardă. Numai să nu se lase cuprins de neglijenţă. Şi să mai ştii că, atunci când omul are înăuntrul său pe Hristos, atunci fie că este singur, fie că este împreună cu mulţi semeni ai săi, îşi află liniştea şi are pace mereu.

Harul lui Dumnezeu nu depinde de timp, ci de modul în care vieţuieşti şi de mila Domnului. Experienţa de dobândeşte, într-adevăr, o dată cu trecerea timpului, dar harul – de aceea se numeşte har, adică dar, pentru că depinde de Dumnezeu – se dăruieşte în funcţie de căldura credinţei, de smerenie şi de voia cea bună. Solomon a primit har când era de doisprezece ani, Daniil la aceeaşi vârstă. David pe când păştea turmele tatălui său.. la fel toţi cei vechi şi noi.” (Părintele Gheron Iosif, „Mărturii din viaţa monahală”)

 


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

 

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article