Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Ar trebui: ruga si tacere...

Ar trebui: rugă și tăcere...
    
Ar trebui ca fără glas, în rugăciune, să cugetăm la cetele Sfinţilor, la chemarea cu care şi noi am fost chemaţi. Ar trebui să ne oprim din goana cotidiană după... (staţi puţin, că am uitat ţelul...!), pentru a ne înălţa privirile mai întâi la icoana din perete, apoi sus de tot, cu gândul la cei ce au avut curajul să confirme cu viaţa lor (nu doar cu buzele, nu doar cu aparenţa) că este posibilă îndumnezeirea omului aici, pe pământ, în ACESTE condiţii, fără privilegii. „Doar" cu ajutorul harului.
    
În disperarea noastră de a ne disculpa greşelile, am fi în stare să căutăm chiar şi în „Vieţile Sfinţilor" motive de cârtire personală: „Nu cumva ei au fost mai ajutaţi decât noi? Nu care cumva vremurile lor au fost mai... permisive, mai favorabile mântuirii?" Nu. Citind, aflăm că nu, poate din contră. Se întâmplă apoi altceva. Citind vieţi de Sfinţi din vechime, vieţi de Sfinţi contemporani... ne umplem de uimire, apoi de dorire:
    
„Doamne, ajută-ne şi pe noi... Numără-ne şi pe noi cu ei..." Şi nu pentru minunile pe care cei mai mulţi dintre Sfinţi ajung să le săvârşească. Ci, elanul lor sufletesc, privirea lor aţintită cu tărie asupra veşnicei împărăţii, ni se transmite în străfulgerări de slove... Ah! Închidem cartea şi ne rugăm..., cerând mijlocirea acestor Sfinţi, despre care am aflat că au atâta disponibilitate pentru noi, atâta „ne-scârbă", „ne-invidie", „ne-judecare", atâta frăţească dragoste, împrumutată din Cer.
    
Cu sufletul rănit de dragostea lor, ne târâm printre mormintele noastre văruite şi re-văruite, smeriţi de măreţia lor şi, totodată, încurajaţi. „Au fost ca şi noi. Şi au avut curajul de a primi transformarea. S-au răstignit de bună voie pentru dorinţele de tot felul şi s-au lăsat modelaţi în mâinile Creatorului, făcându-I voia, cerându-I mila, încrezându-se în Pronia Sa. Au provenit şi provin din toate popoarele, din toate categoriile sociale, sunt de toate vârstele - nicio condiţie temporală nu poate împiedica revărsarea harului dumnezeiesc, cerut de om."
    
Aşa încât, gâlgâie şi în noi dorinţa de a le fi prieteni pe vecie, pentru care le cerem mijlocirea la Bunul Dumnezeu, acum şi în fiecare zi, până la sfârşit:
    
„Sfinţilor ai lui Dumnezeu: Apostolilor, proorocilor, mucenicilor, arhiereilor, pustnicilor, temătorilor de Dumnezeu, drepţilor, locuitorilor în pustie, călugărilor, patriarhilor şi toţi Sfinţii care aţi pătimit pentru Hristos şi aţi câştigat îndrăzneală către Stăpânul, rugaţi-vă pentru mine, păcătosul, ca să mă mântuiesc pentru rugăciunile voastre. (o închinăciune)" (fragment din rugăciunea de seară)


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article