Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

De pomana... si la bloc!

14 Juin 2008, 15:07pm

Publié par Mirela

De pomană... şi la bloc!

 


    

     Sunt moşii de vară! Veşnică pomenire moşilor şi strămoşilor noştri, din neam în neam!
     La anumite zile, oamenii fac „împărţeală" în numele morţilor lor. Desigur, rânduiala este să se ducă femeia în principal cu: colivă, colac (cozonac), vin, lumânare, la biserică, unde preotul citeşte pomana. Se împarte apoi în cadrul bisericii, dar şi acasă,  membrilor familiei, şi la vecini.
     La bloc e însă mult mai greu să duci "de împărţit" vecinilor. Iată un exemplu: O bătrână credincioasă pregăteşte pomana pentru moşii de vară. Aşa că se va îndrepta spre biserică având un coş împletit, în care a pus un ştergar înflorat, platoul cu colivă, prăjituri..., o sticlă cu vin... Mai are căni de lut smălţuite, cu cireşe legate la toartă, linguri de lemn...
     Când se întoarce acasă, mai pune o farfurie cu mâncare, o lingură, o cană cu vin la care leagă cireşe, o lumânare, un chibrit, tămâie. Apoi pleacă în căutarea unei uşi care să se deschidă. Sună la un vecin. Nu răspunde. Probabil e dus la serviciu. Sună la altul. Nici atât. Unii întreabă din dosul uşii „Cine e?" şi când aud răspunsul „Vecina de la doi!", nu deschid. După mai multe încercări, o uşă se deschide: pomana e primită. Bătrâna se scuză că a deranjat - poate - şi are lacrimi de bucurie pe obraz. Mulţumeşte lui Dumnezeu că într-un bloc cu zece etaje cineva i-a primit împărţeala, dată în numele părinţilor ei!
     E o vorbă în popor: când nu va mai fi cărare bătătorită de la vecin la vecin, înseamnă că vine sfârşitul lumii. Să ne bătătorim cărările, oameni buni, măcar în numele moşilor noştri!

 


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Commenter cet article