Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Preot in cetate

Preot în cetate

 În această lume pestriţă, preotul se distinge prin hainele sfinţite, atitudinea binevoitoare şi prin privirea strălucitoare, neopacizată de indiferenţă. Ivirea preotului printre noi este în sine o mărturisire a deschiderii spirituale spre lumea cealaltă. E un semn de exclamare pentru noi, dar şi de întrebare: „N-am uitat cumva de Dumnezeu? Nu ne-am asemănat struţului, cu capul ascuns în nisipul nimicurilor... acestei lumi?" E o săgeată spre Dumnezeu, un indicator.
    
De aceea, poate, unii preferă să nu-l întâlnească... nicăieri. Ca să nu-şi mai întărâte sufletul obişnuit cu rănile păcatelor. Ca să nu-şi trezească vocea conştiinţei.
„Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci - dornici să-şi desfăteze auzul - îşi vor grămădi învăţători după poftele lor." (II Timotei 4, 3)...

Bloc. Parter. Chip de bătrânel ce pândeşte în spatele unor geamuri cu perdele vechi, fumurii. De fapt, bătrânul nu spionează pe nimeni, doar că e singur şi se simte singur... cel puţin până să se mute la dumnealui pe scară un părinte cu familia.
Cu prima ocazie, bătrânelul s-a împrietenit cu preotul şi l-a invitat cât de des „la o vorbă". Bineînţeles că părintele îl onorează cu prezenţa sa, aproape zilnic.
    
E sâmbătă, părintele soseşte târziu în după-amiază, a avut pomeni, botez, cununii... E obosit. Nu se cunoaşte după chip - sufleteşte nu e obosit. Bătrânelul, fericit, îi face semn cu mâna de la geam. „Vine părintele! Vine părintele!" Preotul trece mai întâi pe la prietenul său de la parter, îi lasă colivă şi colaci, îl întreabă de sănătate, se bucură de mica lui bucurie, apoi, dând slavă lui Dumnezeu că poate aduce atât de uşor alinare în casa cuiva, se duce la familia sa.
    
Ai săi îl aşteaptă, cu alte îndatoriri. Cu gândul la ajutorul primit de Sus, fără grabă, dar şi fără amânare, preotul le face pe toate, la timpul cuvenit. Fericirea dăruită se întoarce înmulţită în propriul suflet, răsfrângându-se asupra familiei.
 Sărut mâna, părinte!

 


    

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article