Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Sfatul bunicului

28 Mai 2008, 08:23am

Publié par Mirela

Sfatul bunicului

 

 

 

     „Credinţa e în inimă, nu e nevoie să o arăţi celorlalţi", spun mulţi în zilele noastre. Eu îi întreb pe aceştia: „Şi ce e în inimă nu are voie să se reverse în fapte, în cuvinte?"
   ...Un bunic vine să-şi viziteze cei doi nepoţi. Îi surprinde pe cale de a pleca la biserica din cartier, la vecernie.
     - Hai cu mine, îi spune fratele mai mare celui mai mic. Vom aprinde împreună lumânări pentru familia noastră şi pentru cunoscuţi!
     - Dar, interveni bunicul, ce să căutaţi voi la biserică? Din câte ştiu eu, părinţii voştri nu prea merg pe-acolo. Eu merg din când în când, pentru că sunt bătrân, iar la bătrâneţe e firesc să te gândeşti la Dumnezeu, de frica morţii. Dar voi sunteţi tineri, copii; de ce să nu vă duceţi la plimbare sau la joacă? De unde aveţi asemenea idei?
     - Poate mata, bunicule, nu ai avut ore de Religie la şcoală, dar noi avem şi de acolo am învăţat! îi răspunde pe un ton politicos fratele cel mare.
Cei doi fraţi mai stătură puţin cu bunicul lor, după care se duseră la vecernie. Aveau voie să meargă, de la părinţi. După plecarea lor, bunicul discută „serios" cu părinţii copiilor, care veniseră între timp de la serviciu:
     - Aveţi grijă de băieţii ăştia, că au luat-o pe o cale greşită!...
     Cine este azi în măsură să ne povăţuiască despre calea cea bună şi despre multitudinea căilor greşite? Acest bunic se înşela. Credinţa venită în suflet pe cale firească, în cadrul familiei, de la bunic la nepot, de la părinte la copil, e pe cale de dispariţie. E nevoie de S.O.S. - uri? Slavă Domnului că se propovăduieşte încă, în multe feluri, cuvântul lui Dumnezeu (de la predica preotului, până la ora de Religie şi la convorbirea ziditoare de suflet) şi că, în ciuda mentalităţilor închistate ale unora, pământul cel bun primeşte sămânţa acestui cuvânt şi rodeşte.

     „Vi se pare că am venit să aduc pace pe pământ? Vă spun că nu, ci dezbinare. Căci de acum cinci dintr-o casă vor fi dezbinaţi: trei împotriva a doi şi doi împotriva a trei. Dezbinaţi vor fi: tatăl împotriva fiului şi fiul împotriva tatălui, mama împotriva fiicei şi fiica împotriva mamei, soacra împotriva nurorii sale şi nora împotriva soacrei." (Luca XII, 51-53)

 

 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Commenter cet article