Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Meseria preferata / Prietenii preferati

Meseria preferată / Prietenii preferaţi

 

  


Fragment de discuţie reală între două eleve de gimnaziu:

„- Tu ce mai citeşti? întrebă una dintre fete.

- Mai întrebi? «Harry Potter», bineînţeles, ultimul volum. Mă uit şi la filme cu Harry, ba chiar am găsit pe Internet o adresă de e-mail, unde poţi trimite actorului care joacă rolul lui Harry ce mesaj doreşti. Am trimis şi eu ...

- Dar ai primit vreun răspuns? insistă fata.

- Încă nu. Gândeşte-te că el primeşte mii de mesaje din lume şi, probabil, există alţi oameni care răspund în locul lui. Dar eu tot o să-i mai scriu.

- Şi ce i-ai scris? fu curioasă prietena.

- Lucruri obişnuite; mai mult l-am întrebat ce face el în timpul liber, dacă are aşa ceva ... M-am gândit cum să fac, ca să mă întâlnesc cu el sau măcar cu producătorii filmului, cu marile vedete ale lumii ...

- Cum o să faci? fu mirată cealaltă fată.

- Mă voi face stewardesă. Pe avion, printre pasageri, o să fie vreodată şi vedete. O să mă bucur de vederea lor. Asta îmi ajunge. Până atunci, o să aflu mai multe despre vieţile lor, de pe Internet. Aşa voi putea intra mai uşor în vorbă cu ei."

  
Inteligenţa şi naivitatea copiilor se orientează foarte mult, în ziua de azi, către vedete, către „oamenii zilei". Fie că sunt persoane reale, fie imaginare, ele sunt prezente în universul lor sufletesc, sunt ca un fel de prieteni ai lor. Sunt „prieteni" care nu le vorbesc, nu le dau un răspuns, însă le propun un model de viaţă şi o ţintă de bază: să ajungă celebri, să placă lumii etc.

   Nu îi putem feri pe copiii noştri de asemenea dorinţe. Nu putem să le închidem ochii, să nu se uite la televizor, la video, Internet, cinema, să nu citească reviste, ziare, cărţi care sunt scrise cu şi despre asemenea persoane „la modă". Nici nu îi putem cicăli, combătând slava deşartă, dezmăţul, goana după averi ...

Să încercăm să găsim un echilibru în primul rând noi, părinţii, chiar dacă lumea e tulbure în jur. Ne trebuie pentru aceasta o Piatră, o Stâncă de care să ne sprijinim, ca să nu cădem nici în dreapta, nici în stânga ... Piatra e Hristos. El ar putea fi Persoana cea mai dragă copiilor, Cea mai apropiată, Cea mai interesantă.

   Rugăciunea noastră discretă către El îi va atrage şi pe copiii noştri la închinat. Echilibrul nostru îi va linişti şi pe ei. Câteva sfaturi date la momentul potrivit, îi vor direcţiona pe copiii noştri. Câteva publicaţii religioase atractive, pentru copii, le-ar putea stârni interesul pentru Împărăţia cerurilor. Mai presus de toate, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe ale Bisericii noastre îi pot chema iarăşi şi iarăşi pe copii să vină la Hristos.

   Niciodată Domnul nostru nu poate să fie uitat. El e prezent în această lume şi e mai presus de ea, mai presus de vremuri. Energia şi entuziasmul copiilor noştri pot fi canalizate cu blândeţe spre Izvorul tuturor bunătăţilor: Dumnezeu şi către prietenii Lui, sfinţii.

 

"Generația mai tânără poate să reamintească Bisericii că trebuie să fie întotdeauna «nouă», adică să evite ipocrizia, să redescopere Tradiția ei vie. Tinerii trebuie să caute și să învețe și ei căile Tradiției, și anume căile sfinților, care au rezistat probei timpului, și să se străduiască să trăiască potrivit acestora, în epoca lor. Vă recomand să citiți, la orice nivel vă este accesibil, despre învățăturile și practicile Bisericii: să aveți o înțelegere conștientă a Ortodoxiei. Învățați motivațiile lucrurilor, istoria, chiar și îndrumările tipiconale ale slujbelor. Atunci orice schimbări va trebui să faceți, pentru a vă adapta situației voastre, vor fi făcute cu discernământul înțelepciunii, iar nu dintr-o atitudine comodă sau lumească. Și vă sfătuiesc pe toți să profitați de orice șansă, pentru a-i căuta pe cei care sunt sfinți și înțelepți, ca să învățați de la ei și să le cereți rugăciunile. Tradiția, experiența sfinților trebuie să devină propria voastră experiență."
(Maica Magdalena, de la mânăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex - Anglia)

 

 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

De Actualitate
Mirela Șova
Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article