Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Diavolul si Cartile

Diavolul și Cărțile
Se povesteşte că, mai demult, la o mânăstire, un călugăr a văzut mai mulţi diavoli, păzind biblioteca veche, plină de cărţi ale Sfinţilor. Călugărul s-a mirat, ştiind că de mai multă vreme nimeni nu mai citea din biblioteca aceea. De ce să mai fie păzită, aşadar?

Luând îndrăzneală, el a întrebat un diavol de ce se obosesc ei să stea acolo.

- Cei care au întemeiat biblioteca, răspunse acesta, s-au gândit mai ales la urmaşii lor. De aceea, ei au înzestrat-o cu multe cărţi folositoare de suflet. Călugării de azi, e drept, nu le mai citesc. Dar, dacă vreodată unul s-ar apropia de ele, şi-ar recunoaşte păcatele, s-ar pocăi, s-ar umple de înţelepciune şi ar scăpa din mâinile noastre. Pentru rugăciunile părinţilor din vechime ne-ai văzut tu acum, pentru ei am fost obligaţi să-ţi spunem acestea.

  
Călugărul, ca trezit din somn, chemă pe ceilalţi vieţuitori ai mânăstirii şi le povesti vedenia sa. Dându-şi seama de uitarea şi de greşeala lor, ei cercetară scrierile Sfinţilor din bibliotecă.


Să nu aşteptăm nici noi, cei de azi, ca praful să se aştearnă pe cele mai folositoare cărţi ale omenirii, cele ale Bisericii, cele scrise de Sfinţi, care ne pot îndruma pe calea cea bună.


(după Pateric)

 


 

Autor:
Prof. Religie Mirela Șova

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article