Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Sfantul Varlaam Hutinski - un prieten al Sfantului Nicolae

Sfantul Varlaam Hutinski - un prieten al Sfantului Nicolae
Sfantul Varlaam Hutinski - un prieten al Sfantului Nicolae

Sfântul Varlaam Hutinski – un prieten al Sfântului Nicolae

 

Acest sfânt mai puțin cunoscut în țara noastră a trăit în secolul al XII-lea, într-o familie bogată și credincioasă din Novgorod. A dovedit de mic iubire de viețuirea sfântă și simplă. S-a călugărit de tânăr iar după moartea părinților săi a împărțit averea și s-a retras pe dealul Hutinski, de lângă Novgorod.

S-a dedicat rugăciunii neîncetate, postului aspru și muncii de rând. În curând, a început să fie căutat pentru sfat și îndrumare duhovnicească. Îi sfătuia pe toți să se ferească de invidie, de vorbirea de rău, să caute smerenia și blândețea – „suportați toate lucrurile cu dragoste, care este începutul și rădăcina a tot binele”. Încă din timpul vieții a primit darul înainte-vederii și al facerii de minuni. A întemeiat la Hutinski o mănăstire, cu hramul Schimbării la Față a Domnului, îndemnându-i pe călugării veniți să se dedice poruncilor Domnului, să ajute mereu săracii și să fie primitori cu străinii. Înainte de a muri, a lăsat un alt povățuitor și stareț al mănăstirii, încredințându-l că „deși cu trupul eu te părăsesc, cu duhul voi fi mereu alături de tine”; de acest lucru i-a încredințat și pe călugării pe care îi povățuia. A adormit în Domnul în data de 6 noiembrie 1192 și mulți bolnavi s-au vindecat în ziua înmormântării sale, dar și în secolele ce au urmat, la mormântul său.

Sfintele sale moaște au fost descoperite întregi în secolul XV (în jurul anului 1452), cu chipul și barba intacte, asemănătoare icoanei de deasupra sicriului.

Dintre minunile din timpul vieții: a înviat un tânăr; putea vedea tainele ascunse ale proniei dumnezeiești și le explica, după caz. A continuat săvârșirea minunilor după moarte. Iată câteva dintre acestea:

În anul 1445, un înalt funcționar pe nume Grigorie, care era grav bolnav, și-a propus să ajungă la mormântul sfântului, să se roage. Pe drum, el a avut o viziune cu Sfântul Varlaam, care l-a binecuvântat și i-a spus că-l va ajuta, împreună cu Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei. Atunci funcționarul a spus oamenilor care-l însoțeau că dorește să fie dus pe sanie la mănăstirea Hutinski, chiar dacă va fi să moară pe drum. Însoțitorii săi au procedat întocmai, deși au constatat după scurt timp că acesta decedase. Când au ajuns la mănăstire, funcționarul a înviat și a mulțumit Sfântului. El a povestit că la moarte a văzut demonii care veniseră să-i ceară sufletul și cum i s-au arătat iarăși Sfinții Nicolae și Varlaam, gonind duhurile rele și ducându-l într-un loc frumos. Sfântul Varlaam i-a spus în vedenie că îl așteaptă lângă el abia peste șapte ani. În mai multe rânduri Sfântul Varlaam s-a arătat în vedenie alături de Sfântul Nicolae, amândoi fiind mari făcători de minuni și ajutători ai săracilor.

Altă dată, un călugăr pe nume Tarasie voia să pregătească lumânările și candelele pentru slujba de dimineață, în biserica unde se aflau moaștele Sfântului Varlaam. Dar a fost surprins să vadă că la mormântul sfântului lumânările și candelele erau aprinse singure, cărbunii din cădelniță erau pregătiți, iar biserica era plină de o mireasmă divină. Abia atunci Tarasie a observat că Sfântul Varlaam se ridicase din mormânt și se ruga lui Dumnezeu în mijlocul bisericii, pentru iertarea Novgorodului și îndepărtarea pedepsei ce avea să vină. Tarasie a căzut la picioarele sfântului, care i-a spus că urmează mari lovituri asupra orașului, pentru păcatele poporului: inundații, ciumă, incendiu de proporții. După aceea, Sfântul s-a așezat din nou în sicriul său, lumânările, candelele și cădelnița stingându-se singure. Cele spuse de sfânt s-au adeverit întocmai.

Sfântul s-a arătat de mai multe ori în vis unor conducători, informându-i despre problemele din zonele conduse de ei, pentru a le rezolva. De asemenea, s-a arătat frecvent călugărilor și stareților de la mănăstirea sa, încurajându-i sau mustrându-i, după caz. Spre exemplu, un alt călugăr care era la priveghere în biserică l-a văzut pe sfânt ridicându-se din mormânt și pedepsind un stareț nevrednic al mănăstirii, cu toiagul. Acel stareț a murit la scurt timp.

Acest lucru s-a repetat și în cazul altui stareț, pe nume Nichifor, care nu avea milă de săraci. În timpul unei foamete, mai mulți nevoiași au cerut ajutor mănăstirii, dar Nichifor a închis porțile acesteia și i-a alungat. Noaptea, Sfântul Varlaam i s-a arătat și l-a certat că este nemilos cu sărmanii, amintindu-i că îi învățase pe călugări să aibă iubire și să-i odihnească pe săraci și pe străini, nu să se încuie. „Astfel tu ai îndepărtat mila lui Hristos de la mănăstirea aceasta”, i-a spus sfântul. Apoi l-a pedepsit cu toiagul. Starețul s-a pocăit și a primit vindecare, rugându-se la mormântul sfântului.

Sfântul s-a arătat atât în vis, cât și în stare de veghe, călugărilor mănăstirii care nu-și îndeplineau îndatoririle, căzând în diferite păcate, precum iubirea de arginți, lăcomia pântecelui, beție, desfrânare etc. Pe aceștia i-a mustrat cu vorbe aspre și cu toiagul său. Unii dintre ei s-au căit și s-au îndreptat.

Atunci când cei aflați în nevoie erau ajutați, proviziile mănăstirii creșteau; dar când erau respinși – ele scădeau singure. Călugării au înțeles că Sfântul Varlaam este atent la tot ce se întâmplă în această privință!

Pe cât era de strict cu cei care încălcau porunca iubirii, pe atât de milostiv s-a arătat cu cei aflați în dificultate, arătându-li-se pentru a-i vindeca, a-i încuraja, a-i îndemna să păstreze calea cea dreaptă. A vindecat fiul unei femei, mut, orb și surd din naștere, când aceasta a venit să se roage la mormântul lui.

S-a mai arătat în vis și unei femei paralizate, alături de Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni, vestind-o că se va vindeca și că va primi ajutorul amândurora, ceea ce s-a și întâmplat. Sunt multe alte minuni și arătări consemnate de-a lungul timpului, îndeosebi în zona mănăstirii Hutinski.

Alături de alți Sfinți ruși, Sfântul Varlaam a mijlocit în vremuri de invazie, pentru apărarea poporului, fiind recunoscut în arătări minunate, când se afla la rugăciune înaintea Tronului ceresc. El este cinstit drept un sfânt cuvios, pustnic și făcător de minuni, sărbătorit la data de 6 noiembrie.

Sfinte Varlaam Hutinski, roagă-te pentru noi, alături de Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei!

 

Pentru mai multe informații, click aici:

https://www.johnsanidopoulos.com/2019/11/saint-barlaam-of-khutyn-1192.html

https://days.pravoslavie.ru/Life/life6481.htm

 

(selecție și adaptare de Mirela Șova)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article