Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Cei blanzi si smeriti - Parintele Tadei de la Vitovnita

Cei blanzi si smeriti - Parintele Tadei de la Vitovnita

Cei blânzi și smeriți - Părintele Tadei de la Vitovnița

 

heart „Fiecare ascultare trebuie împlinită cu deplină dragoste, cu râvnă și cu credincioșie. Nu trebuie să luăm aminte la pizma și la răutatea care ne înconjoară și ne lovește”, i-a spus Domnul Hristos în vis părintelui Tadei de la Vitovnița, care se împotrivise de cinci ori să fie stareț.

smiley Pretutindeni este nedreptate pe pământ, fie că este vorba de ordinea socială sau de cea bisericească. Toate cad asupra celui ce lucrează, iar cel ce nu lucrează, întotdeauna se descurcă. Omul trebuie să lucreze și pentru acele iscoade ale directorului general sau ale șefului de personal, care nu fac nimic și au un salariu mai mare. Omul nu trebuie să ia aminte la lucrul acesta, căci cineva poate avea un salariu mai mare și să nu-i folosească la nimic. Însă dacă omul lucrează cu binecuvântare, Îi este bineplăcut lui Dumnezeu, și nu oamenilor. Dacă salariul este mic, Dumnezeu îi va da să aibă și să strângă; căci dacă omul lucrează cu gândul, se știe că totul izvorâște din inimă. Atunci când se roagă, se deprinde așa – și fiecare lucru îl face din inimă. Fiecare lucru trebuie să-l facem din inimă, ca pentru Dumnezeu, și nu ca pentru oameni.

smiley Trebuie să te antrenezi să faci din inimă fiecare lucru. Când te rogi, roagă-te din inimă; când vorbești, vorbește din inimă; tot ceea ce faci, fă din inimă. Trebuie să ai îndrumători duhovnicești în această lucrare, căci zic Sfinții Părinți: inima și mintea trebuie unite, simțirea inimii și voința să fie una în inimă. Atunci se naște rugăciunea în inimă.

Dar mintea noastră este rătăcitoare... Când ești la serviciu, greutățile și nedreptatea sunt pretutindeni, iar tu iei aminte la asta și nu ai pace lăuntrică. Când omul se deprinde să lucreze din inimă, să-i izvorască toate din inimă, atunci nu mai trebuie să se îmboldească, căci totul se săvârșește din inimă – voia și simțirea sunt unite în inimă.

smiley Sufletul cel blând nu știe să cugete răul și pentru aceasta ne simțim atât de bine în preajma lui.

smiley Sfinții Părinți zic că puterea harică nu o poate primi sufletul care nu a trecut prin multe pătimiri și necazuri. Pentru că atunci sufletul l-ar întrebuința spre rău, n-ar ști să prețuiască darul. Iar în plinătatea Harului, gândul este nespus de puternic – pentru că întru noi lucrează puterea lui Dumnezeu. Dar dacă ne-am îndepărtat cu inima și cu simțămintele de Domnul, atunci gândul nostru poate fi cumplit și vătămător pentru aproapele. Dacă suntem legați de Domnul din inimă, cu credință deplină, puterea Harului lucrează întru noi. Dacă încă nu ne-am curățit de rău și încă suntem răniți când cineva ne jignește, atunci puterea lui Dumnezeu dintru noi slăbește. Trebuie să ne ostenim să dobândim însușirile lui Hristos Mântuitorul.

smiley Dumnezeu Se descoperă numai sufletelor blânde și smerite.

smiley Pentru cei blânzi și smeriți mai strălucește Soarele.

 

(extrase din: Starețul Tadei de la Vitovnița, „Raiul se dobândește aici”, Editura Predania)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article