Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Sfantul Sava Vatopedinul si Icoana Maicii Domnului Vimatarissa, 10 iulie

Icoana Maicii Domnului Vimatarissa / Sfântul Sava Vatopedinul și icoana Vimatarissa
Icoana Maicii Domnului Vimatarissa / Sfântul Sava Vatopedinul și icoana Vimatarissa

Icoana Maicii Domnului Vimatarissa / Sfântul Sava Vatopedinul și icoana Vimatarissa

Sfântul Sava Vatopedinul și Icoana Maicii Domnului „Vimatarissa” („Ctitorița” sau „Altarița”), 10 iulie

 

Potrivit tradiției, această icoană făcătoare de minuni a fost găsită de Arcadie, fiul împăratului bizantin Teodosie cel Mare (379-395). Acesta a scăpat dintr-un naufragiu cu intervenția Maicii Domnului, trezindu-se sub un tufiș (gr. vatos = tufiș), alături de icoana Vimatarissa. În locul acela, mai târziu, s-a construit mănăstirea Vatoped, adăpostind icoana Fecioarei Sfinte. O altă tradiție spune că icoana a fost dăruită mănăstirii Vatoped de către sora lui Arcadie, în semn de mulțumire pentru salvarea fratelui ei din naufragiu.

Povestea icoanei este legată și de viața Sfântului ierodiacon Sava, care a fost paraclisierul mănăstirii Vatoped, în secolulul X. De altfel, cuvântul „Vimatarissa” provine de la „vimataris” = „paraclisier” (persoană însărcinată cu îngrijirea și paza unei biserici, îndeplinind și unele servicii la oficierea cultului). Într-o zi, pe când Sfântul Sava se afla în altar, făcând curățenie, mănăstirea a fost atacată de pirați arabi. El a ascuns în grabă icoana Maicii Domnului și o cruce a Sfântului Constantin cel Mare, într-o fântână din altar. Tot acolo a pus și o lumânare mare, aprinsă, care ardea în mod obișnuit în fața icoanei. A acoperit gura fântânii cu lemne și lespezi de piatră, încât pirații nu au descoperit odoarele. Dar Sava a fost luat rob împreună cu alți călugări tineri și dus în Creta, iar pirații au dat foc mănăstirii, înainte de plecare. Călugării bătrâni au fost martirizați.

Sfântul Sava a reușit să scape din robie, după... 70 de ani, când Creta a fost eliberată de pirați. S-a întors la Vatoped, unde a găsit ruine și câțiva călugări care încercau să redreseze mănăstirea. Când i-a întrebat de cruce și de icoană, aceștia nu știau nimic. Bătrânul paraclisier a căutat locul fântânii, a săpat și a găsit în interiorul ei Icoana Vimatarissa stând vertical pe apă, neatinsă de stricăciune, cu crucea alături și cu lumânarea arzând înaintea ei.

Această minune a devenit un imbold de reconstruire a mănăstirii și, în cinstea Maicii Domnului, se citește Paraclisul în fiecare zi de luni. Icoana este purtată adesea în procesiune, având locul pe tronul arhieresc din altarul principal al mănăstirii Vatoped, de la Muntele Athos.

Sunt cunoscute și alte minuni săvârșite la această icoană, printre care cea legată de un călugăr care nu înțelegea un verset din Biblie, iar o voce din icoană i l-a explicat („O mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri...” – Psalmul 89, 4).

Sfântul Sava de la Vatoped este sărbătorit în data de 10 iulie, dar și marți, în Săptămâna Luminată, odată cu minunata icoană „Vimatarissa” (sau „Ctitorița”/„Ktitorissa”/„Întemeietoarea”; „Altărița”). Icoana este cinstită de asemenea în data de 21 ianuarie.

 

Surse de informare:

https://sfantulmunteathos.wordpress.com

https://sfintisiicoane.wordpress.com

https://vatopaidi.wordpress.com/

 

(Mirela Șova)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article