Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Despre moderatie si smerenie - Parintele Ioan Krestiankin

Viața asemenea unui râuleț nesecat

Viața asemenea unui râuleț nesecat

Despre moderație și smerenie – Părintele Ioan Krestiankin

 

Vă rog să nu vă gândiți la vreun sacrificiu de sine măreț și să nu neglijați sub nicio formă lucrurile mărunte dintr-un bine. Domnul nu îi cere omului o abnegație totală și un sacrificiu extrem, ci doar să-I fim credincioși în lucrurile mici. Căci, prin cel ce le face pe cele mărunte, Domnul Însuși le lucrează pe cele mari.

Cum spune Sfântul Serafim de Sarov: „Dacă te apuci de cele ce sunt peste puterea ta, vei cădea și vrăjmașul va râde de tine”; iar Starețul Ambrozie al Optinei zice: „Sfinții Părinți laudă viața ce decurge asemenea unui râuleț, ce curge mereu și nu seacă niciodată”.

Tocmai că prin fapte bune simple și ușoare omul începe a se deprinde cu binele, iar din ceva mărunt poate să apară și ceva măreț. Tendința de a face fapte mărețe duce la visare, vanitate și mândrie, distrăgând atenția de la acțiunea cu adevărat necesară în momentul de față. Noi tindem spre cele mărețe, fiindcă fapta bună măruntă nu hrănește mândria. Deși neobservată și ascunsă, totuși ea este și mântuitoare. Pe când planurile mărețe nu ne lasă să facem lucrurile necesare zi de zi și utile pentru suflet.

Oameni buni, îngrădiți-vă cu fapte bune mărunte, cu lanțul unor sentimente, cuvinte și fapte mici, simple, ușoare, care nu vă costă nimic. Să le lăsăm pe cele mărețe și grele. Ele sunt pentru cei ce le-au îndrăgit, iar pentru noi, cei ce nu le-am îndrăgit încă, Domnul, în milostivirea Sa, a pregătit peste tot, precum apa și aerul, o dragoste mică.

Aceleași păreri împărtășesc și Stareții de la Optina, precum Sfântul Macarie, care sfătuia: „Nu vă aruncați direct spre vârfuri de munte, nu căutați daruri înalte, ci rămâneți la cele smerite. Jertfiți jertfa dreptății și nădăjduiți în Domnul (Psalm 4, 5), cercetați-vă și mustrați-vă pentru neîndreptare. Aceasta va fi mai util decât nevoințele voastre făcute cu părere de sine” și „lucrarea moderată este neprețuită”.

Cu toate acestea, calea lucrării mărunte nu presupune o risipire pe mărunțișuri, ci folosirea metodei pașilor mărunți și constanți.

(după Părintele Ioan Krestiankin, „degetul dumnezeieștii pronii”, Editura Doxologia, Iași, 2018)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article