căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor
Cum să ne descurcăm cu persoanele zise toxice
(abordare psihologică și duhovnicească)
Toți avem astfel de oameni în viețile noastre, la un moment dat. Este vorba de cineva care face viața insuportabilă. Din păcate această persoană este adesea un membru al familiei sau un prieten apropiat. Articolul de față vă poate ajuta să identificați asemenea persoane și să găsiți soluții de a relaționa cu ele, din perspectivă psihologică și spirituală (duhovnicească).
Ce definește o persoană sau o relație toxică?
Poate cea mai bună modalitate de a descrie o persoană toxică este următoarea: persoana pe care nu o doriți absolut deloc în preajma dumneavoastră și pe care o urâți (probabil că și pe dumneavoastră, de asemenea) pentru că vă provoacă această respingere.
Diferite tulburări de personalitate pot conduce la comportamente toxice.
Iată câteva semne care arată toxicitatea comportamentului cuiva (nu este obligatoriu să fie prezente toate simultan la aceeași persoană):
Reacția dumneavoastră vă ajută să identificați problemele
Modul în care răspundeți persoanei de acest tip este o parte esențială a identificării și vindecării. Câteva semne că sunteți implicat într-o relație toxică sunt:
Cum să tratăm relațiile toxice: Perspectiva psihologică
În primul rând, dacă vă aflați în orice fel de pericol, cereți imediat ajutor (violență domestică etc.).
Principalul motiv pentru care oamenii acționează în mod irațional este de obicei o traumă emoțională nevindecată. Poate că persoanele zise toxice au fost abuzate sau neglijate ori poate ei au trăit la rândul lor cu o persoană toxică. Aceste traume pot face pe oricine să reacționeze în moduri nedorite.
Pe de altă parte, oamenii care au în grijă părinți / rude / cunoștințe ce suferă de boala Alzheimer sunt deseori frustrați. Dar când aceștia înțeleg că este o manifestare a bolii, pot deveni mai obiectivi. Tocmai obiectivitatea vă poate ajuta să navigați în cadrul relațiilor toxice.
- Gândiți-vă la asta: comportamentul lui / ei irațional e bazat pe o traumă sau slăbiciune (neputință) din trecut.
- Încercați să nu vă contraziceți cu o asemenea persoană, evitați să o întrerupeți. Lăsați-o să vorbească, chiar dacă ceea ce spune ea nu are nici un sens. Amintiți-vă, tăcerea nu înseamnă că sunteți de acord cu ideile ei. Toxicitatea se dezvoltă pe baza contrazicerii cu diferite argumente, deci nu o hrăniți.
- Nu mai încercați să faceți lucrurile ușoare pentru cealaltă persoană sau pentru dumneavoastră înșivă. A face compromisuri vizavi de propriile convingeri și valori înrăutățește situația. Stabiliți granițe sănătoase și aveți curajul de a pleca până când se curăță fumul. În unele cazuri, acest lucru poate însemna ruperea totală a relației respective.
- Ar putea fi înțelept să căutați consiliere psihologică.
Cum să tratăm relațiile toxice: Perspectiva bazată pe credința creștină
În Romani 8, 28 se spune că tot ceea ce ni se întâmplă este spre binele nostru, dacă Îl iubim pe Dumnezeu. Aceasta ar putea fi o pastilă greu de înghițit când avem de-a face cu persoane toxice. Cu toate acestea, gândiți-vă la acest lucru: dacă o persoană este toxică, înseamnă că ea e bolnavă. La Marcu 2, 17, Iisus spune că nu a venit să vindece pe cei sănătoși, ci pe cei bolnavi și păcătoși.
Comportamentul toxic este adesea rezultatul unei forme de influențe negative. Ar putea fi rezultatul unui păcat vechi, al unui abuz sau chiar al unei influențe demonice. Cea mai bună modalitate de a combate acest lucru este prin rugăciune. Rugați-vă neîncetat pentru acea persoană care vă afectează. Separați în mintea dumneavoastră comportamentul ei de persoana ei. Lăsați-L pe Dumnezeu să vă înmoaie inima și să vă întărească simultan caracterul, chiar dacă nu vă convine situația. Aceasta este adevărata asemănare cu Hristos.
Este nevoie de multe rugăciuni făcute cu toată puterea, pentru a face față cu asemenea persoane. Dar când ei vor căuta conflicte, vor găsi dragostea lui Dumnezeu în inima voastră.
Încercările din viața noastră produc răbdarea. De multe ori, prezența unei persoane toxice în viața ta este cea mai bună cale de a înmulți roadele Duhului Sfânt, precum: pacea, bunătatea, autocontrolul. Lumea vă va spune să vă păstrați demnitatea cu orice preț; Iisus Hristos vă va spune să vă iubiți vrăjmașii. Cereți-I lui Dumnezeu să vă modeleze inima prin aceste încercări.
Proiect de o viață
Acești oameni sunt cei care au cea mai mare nevoie de ajutor, dintre cei întâlniți în viața noastră. Pot trece ani de zile până când ei ar putea fi gata să se schimbe. Dar nu renunțați niciodată la speranță. Aceasta nu înseamnă că sunteți obligați să rămâneți fizic în preajma persoanei respective, ci să continuați să bateți la ușa lui Dumnezeu, cerându-I să schimbe lucrurile. În unele cazuri, este posibil să nu puteți nici măcar să vă puteți îndepărta fizic. În această situație, deveniți complet dependenți de mila și dragostea lui Dumnezeu. Lăsați Duhul Său cel Sfânt să ducă lupta în locul vostru.
S-ar putea să gândiți: Trebuie să-mi irosesc viața de dragul acestei persoane, care nici măcar nu apreciază ce fac sau simt pentru ea? Este atât de nedrept!
Doar dreptatea și mila lui Dumnezeu sunt perfecte. Cine este cel drept? Noi putem doar solicita milă, asemenea vameșului care nici măcar nu se simte vrednic să ridice ochii până la cer (Luca 18, 9-14); sau ca femeia păcătoasă care spală picioarele Domnului cu lacrimile ei (Luca 7, 36-50).
Răspunsurile nu sunt niciodată simple. Luați în considerare toate lucrurile în lumina rugăciunii. Vorbiți cu duhovnicul vostru. Amintiți-vă, când ne bucurăm în suferințele și încercările noastre, harul lui Dumnezeu strălucește în noi cu atât mai mult.
(după articolul https://prayerforanxiety.com/2014/07/22/prayer-for-anxiety-how-to-deal-with-toxic-people/)