Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Legende ale urzicii

Legende ale urzicii

Legende ale urzicii (din legendele românilor)

 

Multe legende românești ale urzicii au legătură cu patimile Domnului. Se spune că Iisus a fost îmbrăcat cu o cămașă de urzică, pentru a fi chinuit; că a fost bătut cu urzici înainte de răstignire.

Pentru că de Florii încep să înflorească urzicile, fapt numit și nunta urzicilor, acestea nu se mai folosesc la prepararea mâncării de urzici (de post), nemaifiind considerate bune de gătit. În alte părți se spune că în Joia Mare e nunta urzicilor.

În mod special în Vinerea Mare (a Patimilor), se spune că nu e bine să mănânci urzici, deoarece Domnul a fost bătut cu urzici.

Așa că mâncarea de urzici e binevenită mai ales în Postul Paștelui, fiind de altfel și foarte sănătoasă, exceptând Săptămâna Mare și cu precădere Vinerea Răstignirii.

 

Se mai zice că un bătrân sărac a vrut și el să facă pomană altora, deoarece până atunci doar primise de la alții. Din puținul pe care-l avea, a strâns niște bani și a cumpărat de mâncare. Apoi a început să invite pe toți cei cunoscuți de el, să-i vină la masă. Însă nimeni nu avea timp: erau ocupați sau nu erau pe-acasă.

După ce a încercat să primească la masă pe cineva, așteptând timp de trei zile, bătrânul s-a întristat și a îngropat mâncarea în grădină. Căci pe omul sărac nu prea-l bagă lumea în seamă. Însă Dumnezeu a făcut o minune pentru el: din pomana îngropată, a răsărit o tufă de urzici, care a umplut pământul. Oamenii le-au cules și au pregătit mâncare din ele, așa putând face pomană și săracul.

De atunci, se spune: cine mănâncă urzici, ia din pomana săracului!

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article