Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Pace tie, cu parintele Teofil Paraian

Pace tie, cu parintele Teofil Paraian

Pace ție, cu părintele Teofil Părăian

 

Mie mi-au plăcut întotdeauna lucrurile delicate; și din Pateric mi-au plăcut lucrurile de o delicatețe superioară, de o delicatețe impunătoare, iar acum aș vrea să vă aduc în față două istorisiri, care mie îmi plac tare mult.

 

Prima este în legătură cu cinstirea între ei a oamenilor. În istorisirile despre Sfântul Ilarion cel Mare se spune că s-a dus odată la Sfântul Antonie cel Mare. Când l-a văzut Sfântul Antonie cel Mare pe Sfântul Ilarion – care era începător în cele ale duhovniciei, dar care era socotit și știa Sfântul Antonie că va fi mare -, a zis către el:

- Bine ai venit, Luceafărule care răsari dimineața! – Formulă de politețe. Și să vedeți ce frumos a răspuns Cuviosul Ilarion:

- Pace ție, Stâlpule de lumină care luminezi lumea!

Pe mine mă impresionează lucrurile astea! Poate sunt unii ca butucul, nu-i impresionează... dar sunt niște lucruri extraordinar de frumoase și, cu cât te apropii de ele, ai mai multă bucurie din ele. Bine ai venit, Luceafărule care răsari dimineața! – Pace ție, Stâlpule de lumină care luminezi lumea!

 

O altă istorisire care îmi umple sufletul de bucurie este la avva Macarie cel Mare. Se spune că avva Macarie – parcă nici nu-ți vine să rostești așa ceva, dar nu se poate să nu rostești, dacă citești – s-a făcut dumnezeu pământesc. Și spune de ce: pentru că, așa cum Dumnezeu acoperă lumea, deci ocrotește lumea, așa acoperea și el păcatele oamenilor: pe care le vedea, ca și când nu le-ar fi văzut, și pe cele despre care auzea, ca și când n-ar fi auzit de ele. Este copleșitor de frumos și de valoros. Pe avva Macarie nu-l interesau păcatele oamenilor, nu iscodea păcatele oamenilor, nu scormonea în păcatele oamenilor.

 

Acestea sunt cele două istorisiri care aș fi vrut să vi se împlânte în minte și pe care să le aveți în vedere.

 

(din lucrarea DIN OSPĂȚUL CREDINȚEI, Arhim. Teofil Părăian, Editura Mitropolia Olteniei, Craiova, 2005, p. 298)

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article