Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

căutări, întâmpinări, întâlniri la răscrucea cuvintelor

Schimonahia Rahila de la Borodino - despre farama de credinta

Schimonahia Rahila de la Borodino - despre farama de credinta

Schimonahia Rahila de la mănăstirea Borodino (Moscova) –

despre fărâma de credință

 

 

Născută într-o familie de negustori din zona Smolensk-ului, cu numele Maria, sfânta a simțit chemarea spre călugărie la vârsta de 16 ani. Ucenică, pelerină, călugăriță și apoi schimonahie, Sfânta Rahila a avut deseori ascultări legate de bucătărie și o plecare spre umilință, atingând în viața ei înălțimi ale harului, prin curăția inimii. O deosebită protecție a primit din partea Maicii Domnului, care i s-a arătat de nenumărate ori, făcându-i promisiunea că va asculta rugăciunile ei pentru orice necăjit și că va binecuvânta pe cei pe care ea îi va binecuvânta; dar și din partea Sfântului Teodosie de la Pecerska.

 

“Așa, dragii mei, când dă peste voi vreo năpastă sau vreo durere, căutați mai întâi în voi înșivă pricina acestora, și cu siguranță o veți afla aproape întotdeauna.”

 

Tot ce pregătea maica de mâncare era deosebit de gustos. Avea binecuvântarea Maicii Domnului peste tigăile și cratițele ei, iar odată a înmulțit prin rugăciune mâncarea, să ajungă muncitorilor de la mănăstire. Când au început să vină oamenii la chilia ei, căutând mângâiere în suferințe și sfat, îi servea ea însăși cu ceai, gem, chifle și felurite bunătăți. Dar ea se ferea de mâncarea gustoasă, deși îi plăcuse foarte mult în copilărie. Se povestește că odată i-a venit poftă de cârnați și a pregătit în tigaie. Dar s-a rugat lui Dumnezeu să o ferească de această poftă, a acoperit cârnații cu un capac, după care, când a ridicat capacul, cârnații făcuseră viermi.

 

“Fie să aveți întotdeauna pâine cât să dați și celor ce nu au.”

 

La dânsa veneau fel și fel de oameni, printre care și membri ai Partidului Comunist. Ea nu respingea pe nimeni, dar îi deosebea și îi dădea de gol pe cei veniți din simplă curiozitate, din iscodire. De multe ori, și aceștia se îmblânzeau și deveneau evlavioși. În mod special îi primea pe cei care erau împărtășiți de curând și pe toți îi îndemna să se împărtășească mai des.

 

“Maica lui Dumnezeu, tu însăți vezi lacrimile fierbinți ale acestor oameni de treabă; îndreptează spre bine viața lor. Întărește credința lor în Fiul tău Domnul nostru Iisus Hristos. Încălzește-I cu dragostea cea unul față de altul și către semenii lor. O, Maica Domnului, ți-i încredințez ție! Fii întru toate a lor ajutătoare, statornicește-i în calea dreptății. O, Maica lui Dumnezeu, blagoslovește-i însăți cu dreapta ta cea atotputernică iar nu cu mâna mea cea muritoare, așa cum mi-ai făgăduit…”

 

Avea o formă aparte de blagoslovire pentru fiecare om venit la ea, care îți persista în memorie și te umplea de dragoste, făcându-te să crezi că ești în fața unei făpturi nepământești. Cei mai mulți simțeau că abia acum încep să trăiască, după întâlnirea cu schimonahia.

Maica Rahila spunea multe povestiri și pilde. Dacă erai atent, din ele desprindeai exact sfaturile pe care le doreai dinainte, răspunsurile la problemele cu care ai venit de departe. Având și darul înaintevederii, și al proorociei, maica îi ajuta și pe atei, trecând de bariera scepticismului lor. Îi sfătuia pe oameni să se poarte cu multă blândețe și dragoste față de atei, ca nu cumva ei să prindă ură și să intre în conflict cu lumea credinței.

În mod special îi ajuta pe cei bolnavi, pe cei singuri sau care urma să rămână văduvi, pe preoți, pe cei care nu aveau serviciu, pe dependenții de alcool.

 

“Nimic nu-i mai aproape de Dumnezeu decât copiii care-și cinstesc părinții și soții care trăiesc în bună înțelegere. Dacă împarți cu aproapele, dacă-l ajuți cu ceva, place aceasta lui Dumnezeu. Dumnezeu e atât de milostiv, încât oricine are măcar o fărâmă de credință în El, nu se va pierde. Nu-i mamă să-și iubească mai mult copiii decât ne iubește pe noi Dumnezeu.”

 

Maica îi încuraja astfel și pe cei din lume, adăugând că mulți se mântuie, chiar și din mocirlă, prin smerita cugetare. Este un pisc înalt acesta, pe care trebuie să vă străduiți să-l atingeți.

Maica îi încuraja pe vizitatori la lectura biblică, la participarea la sfintele slujbe și în special la Sfânta Liturghie, la spovedanie și împărtășanie. Despre reîncarnare le-a răspuns unor vizitatori că este erezie, iar despre sfârșitul lumii spunea că viața în pământul cel nou va fi mai bună decât în vremea lui Adam și Eva, pentru că oamenii nu vor cunoaște păcatul.

 

Ea trăia cu adevărat durerile celor ce veneau la ea, atât cele din trecut, cât și din prezent și din viitor. Nu percepea timpul fragmentat, ci îi erau cunoscute toate, dar se ferea să o spună cu de-amănuntul, ci strecura cuvintele ei printre gesturile simple precum binecuvântarea unei prescuri și turnarea unei cești cu ceai. Considera că vizitatorii ei sunt trimiși de Maica Domnului, pentru diferite nevoi.

Nu se știe cu exactitate vârsta la care a murit Sfânta Rahila, doar data: 27 sept. 1928. Dânsa numărase 128 ani.

Canonizarea ei a avut loc în anul 1996, iar la mormântul ei de la Borodino vin în continuare mulți pelerini, primind mângâiere, vindecare, speranță, înnoirea vieții.

 

“Și ce aproape e Dumnezeu de fiecare din noi, dragii mei! Nu trebuie decât să ne venim în fire, să suspinăm din adâncul sufletului. Nu trebuie decât să ne îndreptăm către Domnul inima așa cum am îndrepta o oglindă spre soare, iar El îndată va fi cu noi, se va oglindi în noi. Vedeți cum stă la ușa inimii noastre și bate! Deschideți-I Domnului inima!”

 

În atacurile demonilor, Sfânta s-a apărat cel mai bine cu semnul Sfintei Cruci și cu chemarea Născătoarei de Dumnezeu. Ajunsese să nu mai aibă teamă de diavoli. Dintre multele viziuni pe care le-a avut maica Rahila, doar câteva au fost povestite ucenicilor. Dar și acestea, cu pecetea tăcerii, încât nu au putut fi transpuse în cuvinte. Se spune că ea știa în detaliu cum sunt frumusețile Raiului… De asemenea, impresia pe care o lăsa vizitatorilor nu a putut fi exprimată îndeajuns în scris: totul impresiona la ea, vocea în mod special, dar mai ales revărsarea dragostei și a compasiunii pentru toți. Când vedeai o bătrânică mică de statură, rămasă cu un ochi, slabă și îmbrăcată sărăcăcios, știai că este schimonahia Rahila. Ea te primea și te ajuta, chiar dacă era bolnavă sau obosită. Pentru ale cărei rugăciuni, Maica Domnului, blagoslovește-ne și pe noi!

 

(Mai multe despre viața Sfintei Rahila, în lucrarea Bucătăria cu Îngeri, viața și minunile sfintei starețe Rahila, văzătoare cu duhul a Rusiei, arhim. Serghei Lebedev, Editura Ileana, 2014)

 

Șova Mirela

Retour à l'accueil
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article