Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Blog Mirela Șova

Foloseste la maxim tabla si creta

14 Décembre 2009, 20:10pm

Publié par Mirela

Foloseşte la maxim tabla şi creta

 

 

Exemplificare: "Casa lui Dumnezeu - biserica", clasa a II-a


Ideea: Învăţare prin desen, însoţit de explicaţii accesibile şi concurs

 


Foloseşte la maxim tabla şi creta, dar nu pentru a scrie pe tablă lecţii interminabile, ce determină plictiseala elevilor şi le antrenează cel mult... răbdarea. Ci pentru a nota ideile principale ale lecţiei şi... a desena cât mai mult. Orice obiect bisericesc, spre exemplu, se învaţă cu multă uşurinţă prin desen. Încurajaţi-i pe elevi, că pot desena orice. Mulţi dintre ei au inhibiţii, iar când observă în manual un desen mai dificil pe care îl au de efectuat, se blochează. La fel se întâmplă atunci când întâlnesc termeni religioşi greu de pronunţat, spre a-i reţine. Îi învăţăm, deci, şi să aibă mai multă încredere că SE POATE.

 

La clasa a II-a, la lecţia „Casa lui Dumnezeu – biserica”, inevitabil se vor aduce în discuţie termeni precum catapeteasmă, sfeşnic, candelă, turlă, altar ş.a. Pe lângă vizitarea concretă a unei biserici, cu observarea părţilor componente ale acesteia şi a obiectelor din interiorul ei, la clasă se poate efectua un concurs de desen religios, pe caietul de Religie, după ce profesorul a desenat obiectele respective pe tablă, scriind în dreptul fiecăruia ce reprezintă.


La clasele mici, concursul trebuie finalizat cu o diplomă sau premiu (iconiţă, cărticică religioasă), stimulându-se, potrivit vârstei, motivaţia extrinsecă, şi abia treptat, şi cea intrinsecă.

 

Vor învăţa desenând şi jucându-se, deci, cu plăcere şi bucurie!

 

Există multe alte lecţii de religie la care profesorul poate desena obiecte sau persoane legate de lecţia respectivă!

Prof. Religie Mirela Şova

Commenter cet article